Múlt és jelen találkozása

2017.10.18. 16:47

Irodalmi és fotókiállítás nyílik a Hybridart Space-ben

Öt fiatal író és költő – Falvai Mátyás, Hevesi Judit, Kemény Zsófi, Simon Márton és Zilahi Anna – ír saját történeteket 1977-ből származó fotókhoz a budapesti Hybridart Space Hé'77! címmel péntektől, az Art Moments vizuális művészeti fesztivál keretében látható kiállítására.

Az irodalom és újságírás összefonódásának a 19-20. században komoly hagyományai voltak Magyarországon. A már saját korukban is ismert és elismert írók, költők – például Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc, Gárdonyi Géza, Ady Endre vagy Juhász Gyula – irodalmi tevékenységük mellett publicisztikával is foglalkoztak: nap mint nap jelentek meg a mindennapi élet eseményeiről tudósító vagy véleményt formáló írásaik a kor napilapjaiban – idézik fel az MTI-hez eljuttatott közleményükben az Art Moments szervezői.

Tájékoztatásuk szerint a Hé'77! kiállítás ezt a hagyományt szeretné megidézni. „Hiszünk abban, hogy a mindenkori kortárs művészet az egyik legizgalmasabb lenyomatát adja saját kora társadalmi viszonyainak. Programunkkal csavarunk egyet ezen a feltevésen. Megnézzük, hogy negyven évvel ezelőtti felvételeket miként értelmeznek ma népszerű fiatal költők, írók. Milyen kontextusba helyeznek, hogy verselnek meg vagy formálnak publicisztikává olyan képeket, amelyek jóval születésük előtt készültek és egy olyan világot idéznek fel, amit ők csak az idősebb generációk elbeszéléseiből, régi fényképekről, filmekről ismerhetnek” – fogalmaznak a szervezők.

A projektbe felkért öt fiatal író és költő hét-hét véletlenszerűen sorsolt, a Fortepan.hu online fotóarchívumból kiválasztott fényképet kap, amelyhez saját történetet írnak.

Az október 27-ig látogatható kiállításon a kiválasztott képek és a hozzájuk készült történetek mellett más, az adott időszakban készült fotók és valós hírek is megjelennek, kontextusba helyezve és kontrasztba is állítva a tényleges és az elképzelt múltat, az objektív és a szubjektív valóságot –közölte az Art Moments.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!