Tradíció és innováció

2017.10.24. 10:57

Több kategóriában adnak át díjakat a magyar operett napján

A Budapesti Operettszínházban kedd este zajló díjátadást megelőlegezve Lőrinczy György igazgató az M1 aktuális csatornán azt emelte ki, büszke arra, hogy a sikeres műfaj hazánkban ma együtt hordozza a tradíciót és az innovációt.

A magyar operett napját 2002 óta tartják meg október 24-én: 1882-ben ezen a napon született Kálmán Imre, 1948-ban ekkor hunyt el Lehár Ferenc.

„Díjat adunk át az évad musicalszínészének, operettszínészének, Marsallbot-díjat kap a legsikeresebb fiatal színész, nagydíjat és életműdíjat pedig azok vehetik át, akik az elmúlt évtizedekben tettek sokat a műfajért”

- fejtette ki Lőrinczy György.

Mint elhangzott, a Budapesti Operettszínház intenzív időszakát éli, hiszen szombaton a bécsi Konzerthausban adtak nagy sikerű koncertet, 27-én pedig Siófokon, Kálmán Imre szülővárosában lesz látható a társulat. „Készülünk a Luxemburg grófja bemutatójára, péntektől vasárnapig pedig játsszuk Kálmán Imre operettjét, A chicagói hercegnőt, amellyel idén díjat nyertünk a Pécsi Országos Színházi Találkozón”.

Lőrinczy György megfogalmazása szerint utóbbi előadás tradíció és innováció is: megtartva a kálmáni értékeket valami olyat visz be az előadásokba, ami a mai fiatalságnak is érdekes lehet.

Az igazgató a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden arról beszélt, hogy a magyar operett a nemzetközi elitklubban van, versenyben a dobogóért.

„A magyar operettjátszás hungarikum azzal, hogy táncoskomikus és a szubrett nemcsak énekel, hanem közben akrobatikus táncot lejt, mindezt humoros köntösbe ágyazva”

- mondta Lőrinczy György.

Borítókép: Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház igazgatója 2017. október 5-én.

MTI Fotó: Mónus Márton

Ezek is érdekelhetik