Müpa

2017.11.14. 16:05

Bemutatják 69 című ikeralbumukat a Gryllus fivérek és a Rackák

Az amerikai Nashville egyik legendás stúdiójában rögzített lemezek dalaiból ad koncertet a Müpában november 24-én Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, valamint az 1-ső Pesti Rackák – Ferenczi György és a Rackajam – hangzott el az M1 csatornán kedden.

Orfû, 2016. június 23. Gryllus Vilmos (b) és Gryllus Dániel (j) a Kaláka együttes koncertjén a Fishing on Orfû fesztivál nyitónapján 2016. június 22-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

Gryllus Dániel elmondta, hogy idén tavasszal megjelent albumaikat tavaly vették fel Nashville-ben, és november 24-én lesz az első alkalom a Müpában, hogy a teljes hanganyagot élőben hallhatja a közönség.

Az album keletkezéséről megjegyezte, hogy nagyon jó technikai feltételek mellett vették fel a számokat, már elsőre sikeresen, „a pillanatot jól megragadva”. A stúdióban elsőként a Rackák számait játszották fel, aztán a zenekar kíséretében a Gryllus testvérek szerzeményeit Kiss Anna, Kányádi Sándor, Weöres Sándor és Szepesi Attila verseivel.

Ferenczi György az élőzene fontosságát hangsúlyozta, mint mondta, a felvett dalok minden előadásban újraszületnek. „Minden este azt kísérjük, amit aznap este mond a vers” – fogalmazott.

Ferenczi szerint a két lemezen „megszületett a rock and roll”. Az albumon Gryllus Vilmos elektromos gitáron, egy Fender Telecasteren és egy Gibson-gitáron játszik, amit még soha sem csinált: ez volt „az a pont”, amikor 1969-es hangulat kerekedett, innen kapta az album a címét is.

Ekkor alakult a Kaláka együttes, és abban az évben volt a woodstocki fesztivál is. „Ennél jobban nem is kell magyarázni ezt a lemezt, mert ez erről szól” – mondta Ferenczi György.

Borítóképünkön a Gryllus fivérek. MTI Fotó: Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!