fenséges hangszer

2017.11.30. 19:11

Bemutatták az új Bogányi-zongorát

Bemutatták csütörtökön a pécsi Kodály Központban a koncertterem nagyobbik típusú – csaknem 108 millió forintot érő – Bogányi-zongoráját.

Pécs, 2017. november 30. Bogányi Gergely zongoramûvész, a hangszer tervezõje (j) és Boros Misi Junior Prima-díjas zongoramûvész Schubert egyik négykezes zongoramûvét adja elõ a pécsi Kodály Központ új, nagyobbik típusú Bogányi-zongoráján a csaknem 108 millió forintot érõ hangszer bemutatóján 2017. november 30-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Sóki Tamás

A hangszert Schubert egyik négykezes zongoraművének előadásával avatta fel a tervező Bogányi Gergely és Boros Misi Junior Prima-díjas pianista a pécsi zenetagozatos diákok részvételével megtartott sajtóeseményen.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszédében felidézte: a kormány 2015-ben állt oda az új magyar fejlesztésű hangszer, a Bogányi-zongora ügye mellé. Az állam által megvásárolt tíz hangszert hét magyar és három külföldi intézményben helyezik el.

Ahogy e „tíz példány elkészülte során egyre finomodott a technológia, úgy derült ki mindenki számára, hogy valóban egy csodazongorával van dolga a 21. századnak” – fogalmazott a politikus.

Hozzátette, a budapesti Zeneakadémia, a Művészetek Palotája és a Pesti Vigadó kitüntetett helyszínei között helyet kaphatott a pécsi Kodály Központ is. A pécsiek ezt az érdemet „a zenei örökség gazdag ápolásával és magas színvonalú gondozásával” vívták ki – jegyezte meg Hoppál Péter.

Bogányi Gergely pianista, a zongora tervezője az eseményen hatalmas megtiszteltetésnek és kegyelemnek nevezte, hogy részese lehetett a hangszert megalkotó csapatnak.

A hangszer létrehozásának húsz évre visszatekintő történetére térve azt hangsúlyozta:

„ez nem egy általános vállalkozás, hanem egy életfeladat (.) egy olyan inspiráció, amelynek nem lehetett ellenállni a lehetetlennek tűnő feladatokat látva sem”.

A Bogányi-zongora főbb újdonságai a legjobb zongoramárkákkal vetekedő zengő hangzás, a hangszernek a megszokottnál jóval hosszabb élettartamot biztosító kompozitötvözet, a zongora mechanikáján végzett jelentős újítások és a modern dizájn. Funkcionális szempontból hangvetőként (hangterelőként) is működik, ami újdonságnak számít a hangszer történetében.

Bogányi Gergely a Pécsre került nagyobbik, 292 centiméter hosszúságú, az eddig legyártott példányokhoz képest 30 centiméterrel megnövelt rezgésfelületű, nagy hangversenyzongoráról közölte: a hangszer még letisztultabb, kecsesebb, és méreteiből adódóan talán fenségesebb is.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere a Kodály Központra utalva örömét fejezte ki, hogy az „építészeti Stradivari” egy nagy érdeklődést kiváltó, innovatív csodazongorával gazdagodott.

Felidézte, hogy tavalyelőtt a megyeszékhelyen közadakozás indult egy Bogányi-zongora beszerzésére. Az annak keretében összegyűlt kétmillió forintból finanszírozták a hangszer Pécsre szállítását, hangolását és beüzemelését – fűzte hozzá.

Az új pécsi Bogányi-zongorát az átadót és a pianisták műsorát követően a zenetagozatos diákok is kipróbálhatták.

Borítókép: Bogányi Gergely zongoraművész, a hangszer tervezője (j) és Boros Misi Junior Prima-díjas zongoraművész Schubert egyik négykezes zongoraművét adja elő a pécsi Kodály Központ új, nagyobbik típusú Bogányi-zongoráján 2017. november 30-án.

MTI Fotó / Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!