Ajánló

2017.11.16. 10:13

Szent Lászlóra emlékezik a Napút legfrissebb száma

A szent és a lovag – ez a címe a Napút című folyóirat idei nyolcadik számának, amelyet a Szent László-emlékév jegyében a nagy király emlékének szenteltek szerkesztői.

A klasszikusokat és maiakat egyaránt felvonultató sokszínű összeállításban utóbbiak közül találkozhatunk Szőcs Géza és Tóth Sándor verseivel, Jankovics Marcell két filmforgatókönyvével, Móser Zoltánnak a Szent László-freskókról és Szentmártoni Szabó Gézának a szentről és a lovagról szóló tanulmányaival.

Belekóstolhatunk Toót-Holló Tamás e napokban megjelent újabb metatörténeti regényének, a lovagkirály, a kun vitéz és a keresztény leány háromszögét körüljáró Csillan a habnak a világába is, vagy elolvashatjuk Virágh László zeneszerző vallomását arról, miként született védőszentjéhez írt himnusza, amelynek nem mellesleg a kottájából is közöl lapokat a folyóirat.

Balázs Géza nyelvész írása a király nyelvünkben élő emlékezetéből idéz érdekességeket, Tamási Orosz János pedig elemzést ad az Álom hava című filmben megfogalmazott nemzeti sorsballadáról, amelyben ugyancsak megjelenik Szent László alakja.

A lap Tizennegyedmagunkban rovata a magyar szent horvát és lengyel történelmi és népköltészeti vonatkozásairól is összegezést ad, mi több, Kovács István a litván (vilnai) Szent Szaniszló és Szent László-székesegyház Szent László-szobrára múltelemzőn is felhívja a figyelmet.

– Szent Lászlóhoz hasonlóan a ma emberének is nemességében délcegnek és hitében következetesnek kellene lennie – véli Szondi György főszerkesztő, aki azt szeretné, ha a lovagkirály életművét jobb mélységében minél többen megismernék, mert szerinte nemcsak az állam és az egyház embereinek van szükségük a lovagkirálytól megtanulható erényekre, hanem nekünk, hétköznapi halandóknak is. Ezt célozza a Napút legfrissebb összeállítása is.

Az irodalmi-művészeti folyóiratot Szondi György főszerkesztő és a Cédrus Művészeti Alapítvány indította útjára 1999-ben. Évente tíz tematikus, sokszor évfordulóhoz kötött lapszáma jelenik meg. Idén önálló számot szenteltek nemcsak Szent László királynak, hanem a kétszáz esztendeje született Arany Jánosnak vagy a gulág áldozatainak is, és bár nem külön számban, de megemlékeztek természetesen a száz, illetve kétszáz esztendeje született Szabó Magdáról és Tompa Mihályról is. Az év hátralévő részében jelenik meg a Napút reformációval foglalkozó összeállítása is.

A Szent László-szám csütörtöktől kapható az újságárusoknál.

Borítókép: Prokop Péter festőművész egyik, a kiadvány képmellékletében is szereplő Szent László-festményének részlete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!