az élő falu

2017.11.09. 16:09

Versennyel emlékeznek Hollókőre

Fotópályázatot hirdetett meg Hollókő világörökséggé nyilvánításának 30. évfordulóján a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.; az alkotásokat három kategóriában várják december elsejéig.

Forrás: wikimedia.org

Kelecsényi Péter, a kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az UNESCO 1987-ben nyilvánította a világörökség részévé Hollókő ófaluját, ezt a fontos dátumot szeretnék megünnepelni, és felidézni a település múltját is.

A visszaemlékezés mellett azt is be akarják mutatni, hogy a kívülről változatlanságnak tűnő „hollókői meghittség” valójában lassú, de folyamatos változást takar, mert Hollókő élő falu, amely az utóbbi évtizedekben is alakult, szépült, változott

– fogalmazott az igazgató, hozzátéve: a fotópályázat célja, hogy ezt a változást mindenki átélhesse a fényképek által.

Három kategóriában hirdették meg a pályázatot: Hollókő régen (1987 előtt), Hollókő, ahogy én látom és Hollókő30 – Hollókő ifjú szemmel. Utóbbira 25 év alatti fotósok nevezhetnek.

A pályázatra csak saját fényképekkel lehet jelentkezni, és minden kategóriában csak egy fotóval, a határidő december elseje éjfél.

Az UNESCO 1987. december 11-én vette fel Hollókőt a Világörökség-listára. Magyarországon Hollókő és Budapest – a budai Várnegyed a Duna-parttal – volt az első két helyszín, amely kiérdemelte ezt a címet.

Hollókő a Várhegy alján épült középkori település palóc házaival, különleges, orsós szerkezetével mint élő település nyerte el a világörökségi címet.

Borítókép: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!