múltidéző verselés

2018.01.24. 11:53

Arany János bőrébe bújik Lackfi János

A Várkerti Irodalom sorozat következő előadásán Kormos Anett, Ugron Zsolna, Szávai Viktória, Szabó Borbála, Berg Judit és Tóth Krisztina bújnak Arany János egy-egy nőalakjának bőrébe.

Ki volt Arany János és ismerjük-e teremtett nőalakjait? A Nők Aranyban előadás közérthetően, mai nyelven, mai humorral, mai helyzetekre vetítve jeleníti meg azokat a sorskérdéseket, amelyeket Arany János nőalakjai felvetnek.

A Várkert Irodalom sorozat februári, ”Nők, Aranyban” című előadásán kortárs írók, költők mai nyelven mesélnek Arany hősnőiről, hősnőivel. Február 3-án este a Várkerti Irodalom sorozat következő előadásán Kormos Anett, Ugron Zsolna, Szávai Viktória, Szabó Borbála, Berg Judit és Tóth Krisztina bújnak Arany János egy-egy nőalakjának bőrébe, a költőt pedig Lackfi János alakítja.

Ki volt Arany János és ismerjük-e teremtett nőalakjait? A Nők Aranyban előadás közérthetően, mai nyelven, mai humorral, mai helyzetekre vetítve jeleníti meg azokat a sorskérdéseket, amelyeket Arany János nőalakjai felvetnek.

A Várkert Irodalom sorozat következő, február 3-i előadásának gerincét hat kortárs művésznő monológja képezi. Minden szereplő a költő egy-egy főhősnőjének bőrébe bújva ír egy saját, belső monológot, amit az esten elő is ad.

Mondanivalójuk a balladai történések vagy az adott vers előzményére, utóhatásaira, a mikéntre, a miértre vonatkoznak. Az alkotói szabadság jegyében a művésznők egymással vagy más Arany János műveiben szereplő karakterrel is kommunikálnak.

A történetté sűrűsödő monológok térben és időben több szálon futnak, a vezérfonalat maga a költő, vagyis az őt megszemélyesítő Lackfi János tartja kezében.

Az egyes szövegrészletek egyszerre reflektálnak az eredeti műre, a parafrázisként megszületett alkotásra, kiegészülve azzal a többlet jelentéstartalommal, amivel a szerzői előadás bővíti, egyszerre szólaltatva meg a kortárs írót, a fiktív karaktert és az eredeti alkotás szerzőjét, Arany Jánost. Az előadás szerves része a zene, egyes monológok részben vagy egészben zenei kísérettel, énekelve hangzanak el.

Szabó Borbála (író, drámaíró) – Rozgonyi Piroska

Berg Judit (író) – Kund Abigél

Tóth Krisztina (költő, író) – Ágnes asszony

Kormos Anett (humorista) – Dalos Eszti

Ugron Zsolna (író) – Rozgonyiné

Szávai Viktória (színésznő) – Vörös Rébék

Lackfi János (költő) – Arany János

Borítókép: Raffay Zsófia

Címkék#várkert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!