Infantilis szabadságérzet

2018.03.01. 14:22

Bartis Attila fotói a Mai Manó Házban

Az író, fotográfus fényképeiből látható kiállítás mintegy nyolcvan fekete-fehér képe többségében Jáva szigetén készült.

Forrás: MTI Fotó

A „világ töredékeit” rögzítő anyag csütörtöktől tekinthető meg Budapesten, a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban.

Bartis Attila munkamódszerét ösztönösség jellemzi, előre kiszámíthatatlan pillanatokat örökít meg – mondta el Petrányi Zsolt, A szigeteken című tárlat kurátora csütörtökön, a kiállítás sajtóbemutatóján.

A galéria két szintjén megtekinthető felvételek helyszínének és idejének beazonosítását nem segítik képaláírások, ezzel arra szeretnék ösztönözni a látogatót, hogy ne azzal foglalkozzon, hol készültek a fotók, hanem magukra a képekre figyeljen – fűzte hozzá a művészettörténész, aki szerint

Bartis Attila nem dokumentarista fotós, képeivel nem egy egzotikus táj hangulatát akarja visszaadni, hanem személyes érzéseit közvetíti a valóságról.

A leginkább regényeiről ismert Bartis Attila kiemelte, hogy az elmúlt négy évből kettőt töltött Jáván, ahová elsősorban alkotni jár. Mint fogalmazott,

az indonéz szigeten mindig kívülálló és idegen marad, függetlenül attól, mennyi időt tölt ott, vagy hogy helyi nőt vesz-e feleségül. Ebből a speciális helyzetből adódik az ott megélhető létformája, amely elmondása szerint olyan, jó értelemben vett „infantilis szabadságérzetet” nyújt neki, amelyet itthon csak gyermekkorában tapasztalhat meg az ember.

Bartis Attilának a kiállításon is látható fényképeiből az alkalomra a Magvető Kiadó egy nagyméretű angol és magyar nyelvű fotóalbumot jelentetett meg. Dávid Anna, a kiadó vezetője hangsúlyozta: a kiadványban a felvételek mellett három szöveg is olvasható, amelyek többek között a képek művészettörténeti vonatkozásait, valamint Bartis Attila fényképeinek és írásainak viszonyát elemzik.

Az elmúlt évtizedben készült felvételekből válogató tárlat újabb mérföldkő Bartis Attila fotográfiai munkásságában – emelte ki Baki Péter, a Mai Manó Ház ügyvezetője. A kiállítást, amelyet csütörtök este Kemény István költő, író nyit meg, május 13-ig lehet megtekinteni.

Borítófotó: Bartis Attila budapesti otthonában.

MTI Fotó: Czimbal Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!