50 éve halt meg

2018.03.17. 16:11

Hamvas Béla előtt tisztelegnek a Balaton partján

Az 1968-ban elhunyt író, filozófus, esztéta emlékére Hamvas napokat rendeznek péntektől Balatonfüreden. A kétnapos rendezvényen kötetbemutatóval, kiállítással és filmvetítéssel várják az érdeklődőket - adták hírül a szervezők.

Cserép László, a Hamvas Béla Asztaltársaság titkára elmondta, hogy a Balaton-parti városban 17 éve rendezik meg a Hamvas napokat, megidézve a saját korában elhallgattatott írót.

Az irodalmár emlékét ápoló Hamvas Béla Asztaltársaság által szervezett program nyitónapján a Tagore sétányon magyar és cseh nyelven olvassák fel az író Fák című esszéjének egy részletét – mondta. Ezután Hamvas Béla halálának ötvenedik évfordulója alkalmából Szőcs Géza költő, a Hamvas Béla Asztaltársaság tiszteletbeli elnöke emlékezik meg az író-filozófusról.

A készülő, Így látták ők című filmből láthat részleteket a közönség a Blaha Lujza Hotelben. A mű tizenkilenc interjút tartalmaz, amelyeken kortársak mondják el személyes élményeiket Hamvas Béláról – közölte a szervező.

Bemutatják az életműkiadás harmincadik, friss kötetét is. Az Álarc és koszorú című könyv a négy kötetből álló esszésorozat első része, amely az író gyűjteményekből kimaradt esszéit, tanulmányait és előadásait tartalmazza – tette hozzá Cserép László.

A valóságban felébredni című kötetet is megismerhetik az érdeklődők, amely az életút átfogó bemutatására vállalkozik fotók, írások és a könyv mellékleteként megjelenő dokumentumfilm segítségével.

Az esten megemlékeznek az idén februárban elhunyt Dúl Antal teológusról, aki könyvkiadót alapított Hamvas életművének megjelentetésére. Átadják a Sava Babicról, a füredi Hamvas-kultusz elindítójáról elnevezett műfordítói emlékdíjat is Vickó Árpád vajdasági műfordító-szerkesztőnek – tette hozzá Cserép László.

A rendezvény második napján emlékséta indul a Koloska völgybe, a Hamvas-hárshoz, ahol Szarvas József színművész idézi meg az írót.

Kiállítás nyílik Levendel László gyűjteményéből a Vaszary Galériában. A tárlaton szereplő művészek jelentős része helyet kapott Hamvas Béla és Kemény Katalin 1947-ben megjelentetett Forradalom a művészetben című, később betiltott és bezúzott könyvében.

A kétnapos rendezvény zárásaként Jirí Menzel cseh filmrendező Sörgyári capriccio című filmjét nézhetik meg az érdeklődők, akik ezt követően cseh söröket kóstolhatnak – fűzte hozzá.

Borítóképünkön Hamvas Béla fiatalkori képe, háttérben a szülei újlipótvárosi lakásuk gangján

Forrás: Wikimedia

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!