zene

2018.03.14. 16:43

Ősbemutatóra készülnek a Nemzeti Filharmonikusok

Balassa Sándor Trombitaversenyének ősbemutatóját tartja a Nemzeti Filharmonikus Zenekar jövő csütörtöki koncertjén a Pesti Vigadóban.

Az együttes közleménye szerint az est közönsége a világhírű trombitaművészt, Boldoczki Gábort hallhatja, aki az év nagy részében külföldi meghívásoknak tesz eleget. A Nemzeti Filharmonikusokat Medveczky Ádám vezényli.

„A magyar zeneszerzők egyik doyenje, Balassa Sándor 2004-ben írta meg a három tételes, klasszikus felépítést követő művét, amely nyilvános hangversenyen most hangzik el először”

- olvasható a Trombitaversenyről a közleményben.

„Trombitaversenyem a szólóhangszer és a zenekar concertáló együttműködésén alapul; a műfajra jellemző hatásos karakterek nélküli, inkább lírai fogantatású háromtételes darab. Zenei anyagában a népdal is otthonra lel”

- írja a szerző művéről. Az egész műre jellemző az egymást ellenpontozó vagy kiegészítő szólamokból kevert, kamarazeneszerű hangszerelés, gyakran lép előtérbe egy vagy több zenekari hangszer vagy hangszercsoport is hosszabb-rövidebb szólóval – olvasható a közleményben.

A hangverseny nyitódarabja Liszt Ferenc Hungária című szimfonikus költeménye, amely a Hősi induló magyar stílusban című zongoradarabból fejlődött tovább és amelyet Liszt viszonzásul szánt Vörösmarty Mihálynak őt dicsőítő ódájára. A szimfonikus költemény a tizenkét weimari alkotás sorozatának része.

Az est második részében csendül fel a Csongor és Tünde szvit, Weiner Leó alkotása. A Nemzeti Színház 1913-ben azzal bízta meg az akkor 28 esztendős Weiner Leót, hogy komponáljon kísérőzenét Vörösmarty Mihály drámai költeményéhez.

A nagyzenekari apparátus és a kompozíció igényessége azonban meghaladta a prózai színház teljesítőképességét, ezért a mű bemutatójára három évvel később az Operaházban került sor. A nagy sikerre való tekintettel a 23 tételből álló kísérőzene legszebb szimfonikus tételeiből a zeneszerző hatot választott ki, amelyekből koncertpódiumra alkalmas zenekari szvitet állított össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!