komolyzene

2018.04.07. 16:01

Pár nap múlva zárul a Nemzeti Filharmonikusok Kocsis bérlete

Monumentális művek szólalnak meg a program utolsó hangversenyén.

Liszt, Beethoven és Schubert művei szólalnak meg a Nemzeti Filharmonikusok egykori főzeneigazgatójának nevét viselő Kocsis bérlet záróhangversenyén Kelemen Barnabás vezényletével április 11-én a budapesti Olasz Kultúrintézetben.

Az esten elsőként Liszt Ferenc Ünnepi induló Goethe születésnapjára című műve hangzik el, amelyet Kelemen Barnabás Kocsis Zoltán több mint száz hangszereléséből és átdolgozásából választott ki. Liszt Ferenc Goethe születésének századik évfordulójára írt darabja eredetileg zongorára született, ezt a verziót ültette át zenekarra Kocsis Zoltán – közölték a Nemzeti Filharmonikusok az MTI-vel.

A műsorban ezt követően Ludwig van Beethoven egyetlen befejezett D-dúr hegedűversenye szólal meg Kelemen Barnabás előadásában és vezényletével. A hatalmas terjedelmű, szimfonikus koncepciójú alkotás kiemelkedik a bécsi klasszikus kor hegedűversenyei közül.

A hangverseny második részében Schubert V. szimfóniája hangzik el, amely a bécsi klasszika és a romantika mezsgyéjén, a Beethoven-versenymű után mindössze tíz évvel született. A kompozíció a harmincegy évet élt Schubert azon kevés művei közé tartozik, amelyek önfeledt boldogságról és életörömről tanúskodnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!