Kultúrpolitika és felelősség

2018.06.20. 07:56

Fekete: a kereszténység kapaszkodókat jelent

Az EMMI kultúráért felelős államtitkára szerint a legfontosabb cél megmutatni az embereknek az utat a kultúrához.

Fekete Péter azt mondta: „méréssel kezdem a munkámat”, vagyis a kultúrpolitikai tervezésnek számokkal kíván alapot adni. Kérésére tehát mérés indult arra vonatkozóan, hogy Európa többi országában a GDP hány százalékát fordítják kultúrára. „Nézzük meg, hogy a nemzeti jövedelem mekkora részét fordítja Szlovákia, Csehország, Anglia vagy Németország bábszínházra, irodalomra, alternatív színházi műhelyekre vagy kiállításokra.

Számadatok alapján nekünk is könnyebb lesz jó válaszokat adni a fontos kérdésekre”

- mutatott rá az EMMI kultúráért felelős államtitkára. Fekete Péter közölte: a beérkező adatokat összevetik majd a hazai számokkal, hogy kiderüljön, van-e alapja azon kritikának, mely szerint Magyarország kevés pénzt fordít az ágazatra. Az Echo TV műsorában folytatott beszélgetésben államtitkár hozzátette, egy hónap múlva konkrét válaszokkal tud majd szolgálni.

Fekete Péter a hazai viszonylat tekintetében visszautasította azt a kijelentést, hogy a kultúra a negyedik Orbán-kormány mostohagyermeke lenne. Szerinte demokrácia van Magyarországon, a kultúrában is. Az ellenzéki érzelmű kultúraformáló szereplők kritikáival kapcsolatban megjegyezte: „Jó, hogy van lehetőség vitára Magyarországon.”

Orbán Viktor kötcsei beszédében azt mondta: a jobbközép értelmiségtől minőséget, teljesítményt, térfoglalást vár. Ezzel kapcsolatban az államtitkár rámutatott, hogy az ő feladata, hogy mindenki hozzájusson a kultúrához Magyarországon. A cél megmutatni az embereknek az utat a kultúrához – fogalmazott.

„Területet foglalni ott kell, ahova a kultúra még nem tette be a lábát: kimenni a tanyára, a szomszéd általános iskolába, a lakótelep nyolcadik emeletére, nem arra kell várni, hogy ők kopogtassanak be hozzánk”

- mondta.

Fekete Péter úgy látja, a hazai kultúrpolitikának az alapja egyértelműen a kereszténység kell legyen. Hiszen a gyökereink adhatnak „kapaszkodót” számunkra – tette hozzá. Szerinte a kultúrateremtők feladata az ilyen kapaszkodók elhelyezése a jövő nemzedékek számára.

Borítókép forrása: Echo TV

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!