A pálcák mesterei

2018.06.12. 17:30

Hét karmester, egy zenekar, egy sztárvendég és két ingyenes koncert

A Nemzetközi Karmester Mesterkurzust idén a Reutlingeni Filharmonikus Zenekar koncertje nyitja június 17-én. A program záróakkordjaként június 25-én pedig magyar, olasz, svájci, kínai, hongkongi, francia és japán karmesterek közös hangversenyen mutatják be tudásukat.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. 2018. június 20-25. között újra megrendezi a Nemzetközi Karmester Mesterkurzust az alföldi kisvárosban, Martfűn. A mesterkurzus egy olyan nemzetközi színvonalú kulturális projekt, ahol a résztvevők akadémiai szintű képzésben részesülnek. A tavalyi, rendkívül nagy népszerűségnek örvendő kurzus összefoglaló kisfilmje nemcsak a szakmailag kivételesen profi programról, de a remek hangulatról is árulkodik:

Patkós Imre, a Kft. ügyvezető-szakmai igazgatója az esemény keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy idén hét – magyar, olasz, svájci, kínai, hongkongi, francia, japán – karmester vesz részt a kurzuson. Az oktatás színvonalának biztosítéka Alpaslan Ertüngealp karmester, aki az elmúlt évi Masterclass karmestertagozatának volt a szakmai vezetője, valamint zsűritagja a 2017-ben megrendezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenynek.

Nemcsak a dirigenseknek világszínvonalú képzést nyújtó kurzus, de a programot megnyitó, illetve az azt lezáró hangverseny is kuriózumnak minősül.

Alpaslan Ertüngealp
Fotó: www.szolnokmasterclass.com

A sorozat nyitókoncertjén Szolnok testvérvárosának együttese, a " target="_blank" rel="noopener">Reutlingeni Filharmonikus Zenekar játszik majd, Beethoven II. (D-dúr) szimfóniája és a VII. (A-dúr) szimfóniája hangzik el Alpaslan Ertüngealp vezényletével. A koncertre a belépés díjtalan.

Reutlingeni Filharmonikus Zenekar
Fotó: Jürgen Lippert / www.wuerttembergische-philharmonie.de

Az ötnapos kurzust a június 25-én gálakoncert koronázza meg, amely amellett, hogy lenyűgöző műsort kínál a közönségnek, kiemelkedő lehetőséget nyújt a karmesteri tanulmányokat folytató vagy a pályájuk elején tartó hazai és külföldi fiataloknak. Ahogy a nyitó-, úgy a zárókoncert is ingyenes, utóbbira a MOM Kultban kerül sor.

A Masterclass kiváló hallgatói a Szolnoki Szimfonikusokat vezénylik majd ezen az estén. A hangversenyen Beethoven, Mendelssohn, Brahms, Sztravinszkij és Kodály Zoltán remekművei csendülnek fel.

Borítókép forrása: a Szolnok Masterclass sajtóanyaga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!