Irodalmi ünnep

2018.06.05. 13:39

Olvasóterem az egész világ: több mint háromszáz kötettel jön a Könyvhét

Az idei Könyvhéten a diszlexiásokra is gondoltak. A rendezvény már számokban is nagyon impozáns.

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökének tájékoztatása alapján így néz ki a 89. Ünnepi Könyvhét számokban:

több mint 300 új könyv, ebből:

59 verses- és 71 prózakötet

25 esszégyűjtemény

22 irodalomtudományi és 21 történelmi, 11 szociológiai és filozófiai munka

8 művészeti album

52 gyerek- és ifjúsági könyv

4 antológia

több mint 180 kiállító

76 magyarországi és 16 határon túli kiadó kínálata

960 ezer forint, ha az összes megjelenő könyvet megvásároljuk

az új könyvek átlagára 3100 forint

8300 forint a legdrágább könyv

1400 forint a legolcsóbb

Az idei rendezvényt a népszerű gyermekirodalmi szerző, Berg Judit nyitja meg. A vidéki eseményeket Szekszárdon Szemere Gabriella, a MKKE alelnöke nyitja meg Grendel Lajossal és Totth Benedekkel közösen.

Új kötettel jelentkeznek mások mellett Marno János, Háy János, Tornai József, Térey János, Takács Zsuzsa, Rakovszky Zsuzsa, Döbrentei Kornél, Végh Attila, Bán Zsófia, Bartók Imre, Kontra Ferenc, Garaczi László, Kálmán Gábor, Szörényi László, Gergely Ágnes, Krusovszky Dénes, Szilasi László, Darvasi László, Tolnai Ottó, Alexa Károly, Heller Ágnes és Mezey Katalin is.

Nemcsak a magyar közönség, de a külföldiek is megtalálhatják számításaikat a Könyvhéten, őket ugyanis idegen nyelvű színpaddal várják, ahol a magyar irodalom fordításaival ismerkedhetnek.

Új program a 47-es és 49-es vonalán közlekedő könyvvillamos is, amelyen szombaton és vasárnap délután írókkal, költőkkel lehet találkozni – emelte ki Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV Zrt. Társasági Kapcsolatok Irodájának vezetője.

Az olvasás mindenkié – ezt igazolja az is, hogy a Könyvhét idén szeretné külön megszólítani az olvasási nehézségekkel küzdő közönséget is. Diszlexiás, gyere ki! címmel állandó installáció lesz látható a Vörösmarty téren, valamint a nagyszínpadon beszélgetést rendeznek Dragomán György és a téma szakértői részvételével – mondta Gyarmathy Éva szakpszichológus. Hozzátette, hogy a diszlexiával kapcsolatban ma is sok a félreértés, hiszen a diszlexia nem azt jelenti, hogy valaki nem tud olvasni, a diszlexia az olvasás elsajátításának a zavara. A diszlexiások felnőttként is kicsit máshogy olvasnak, de olvasnak, sőt írnak is, számos kiemelkedő diszlexiás szerzőt ismerünk – fogalmazott.

A Könyvhét alatt rendezik meg idén is a Margó Irodalmi Fesztivált a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM), illetve kísérőrendezvényeként június 15-én a MKKE és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület közösen emlékezik meg a Kossuth Lajos utca 16. számnál arról, hogy 1944-ben az akkori Könyvnapon 120 zsidó származású magyar és 130 külföldi szerző művét zúzták be.

Borítókép: illusztráció. Forrás: Pixabay.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!