Megtartani azt, ami megtart minket

2018.07.30. 11:33

Életem legfontosabb értéke címmel hirdettek pályázatot

A kiírás 35 év alattiaknak szól: a jelentkezőknek esszében kell körbejárniuk azt az értéket, mely szerintük alapvetően határozza meg személyüket és jövőjüket. A pályázat határideje szeptember 30-a.

Népszerű vers- és novellapályázatai, tanulmányi versenyei mellett a Kortárs Online kritikai portál évek óta olyan esszépályázatokat is hirdet, mely értéktudatosságra, felelős és aktív gondolkodásra, közösségi attitűdre, alkotásra s egyben cselekvésre ösztönzik nemcsak a jelentkezőket, de a pályaművek olvasóit is. Idén az egyéni életutakban központivá váló, meghatározó erőt képviselő, konkrét értékek kerültek a fókuszba: a pályázat kiírói azt várják, hogy a jelentkezők meghatározzák maguk és mások számára ezen értékeket, valamint hatásosan, stílusosan és megalapozott, jól kifejtett érvekkel alátámasszák választásuk okát.

A portálon megtalálható kiírás segít abban, hogy gondolataink lendületet vehessenek – hiszen az értékek mibenlétét története legkorábbi szakaszai óta kutatja az emberiség, sőt, az egyes ember úgyszintén. A pályázat szervezői rámutatnak: Mindannyian számon tartjuk eddig összegyűjtött értékeinket, az anyagi természetűeket ugyanúgy, mint a szellemi vagy lelki minőségeket. Ám nem sokszor vetünk számot azzal, hogy

az értékeink közül melyik fogja leghatékonyabban segíteni életünket

egy-két évtizedes időtartamot figyelembe véve. Egyéni ambícióink és képességeink? Azok a lelki és magatartásbeli hagyományok, amelyeket a családunktól kaptunk? Az a tudás, amelyet az iskolában és különféle képzéseken szereztünk? Az emberismeret, amely hosszú éveken át alakul ki bennünk? A problémamegoldó képesség? A kreativitás? A jó kommunikációs készség? A baráti hálózat, amely segítségünkre van, amikor éppen úgy érezzük, lefelé haladunk a lejtőn? Melyik a legfontosabb a boldog, teljes értékű, elvárásainkhoz igazodó élet szempontjából?

A pályázatra esszé formájú, 20 000–25 000 leütés (azaz karakter szóközzel) terjedelmű, magyar nyelvű, eredeti szövegeket várnak, amelyeket más nyomtatott vagy online fórumon, lapban még nem publikált a szerző. A pályázatra 35. életévüket még be nem töltött szerzők jelentkezhetnek.

A pályázatok beérkezési határideje: 2018. szeptember 30.

Az életünk vezérfonalát képző értéket beazonosítani, azzal tisztában lenni és azt megőrizni, ápolni csak a javunkra válhat, már azzal is nagyon sokat segítünk magunknak, ha egyáltalán végiggondoljuk a fenti kérdéseket. Mindemellett ez a pályázat anyagi előnnyel is járhat, hiszen a három legjobb pályamunka pénzbeli jutalomban részesül: az első helyezett 200 000, a második helyezett 150 000, a harmadik helyezett 100 000 forint összegű díjat nyer.

A zsűri tagjai a Kortárs folyóirat és a Kortárs Online szerkesztői. A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy amennyiben nem érkeznek be megfelelő minőségű pályaművek, a pályázati díjakat nem osztja ki. A pályázatot kiíró szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a beérkezett pályaművek közül az arra érdemesítetteket a Kortárs folyóiratban, illetve a Kortárs Online-on közzétegye.

A pályázat eredményéről a pályázókat 2018. október 25-ig értesítik, a pályázat hivatalos eredményhirdetésére a Kortárs-díj 2018. évi átadóján kerül sor.

A részletes kiírás és a további feltételek a Kortárs Online honlapján olvashatók.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Pexels

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!