Felemelő pillanat

2018.08.19. 14:55

Huszonötezren látták a Csíksomlyói passiót a hegynyeregben

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciója közönségsikert aratott.

Csíksomlyó, 2018. augusztus 19. Berettyán Nándor (középen) Krisztus szerepében a Csíksomlyói passió elõadásán a csíksomlyói hegynyeregben 2018. augusztus 18-án. A színdarabot augusztus 20-án 20 órától mutatja be ingyenes elõadáson a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A produkciót a Duna Televízió élõben közvetíti. MTI Fotó: Veres Nándor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Veres Nándor

Órákkal az előadás előtt már gyűltek a nézők a csíksomlyói nyeregben. Szombaton este itt mutatták be a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadását, a Csíksomlyói passiót – számol be róla a hirado.hu.

A Nemzeti Színház közleménye szerint az ingyen megtekinthető produkciót eredetileg a Nemzeti Színház mutatta be 2017 tavaszán.

A Csíksomlyói passió előadása a csíksomlyói hegynyeregben 2018. augusztus 18-án.
Fotó: Veres Nándor / MTI

A Csíksomlyón felállított, 65 méter szélességű színpadon négy napig folytak a próbák. Az előadásban 150 táncos, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei és erdélyi tánccsoportok, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes, a Mereklye Táncegyüttes (Csíkmadéfalva), a Borsika Táncegyüttes (Csíkszereda) és az Ördögborda Táncegyüttes (Balánbánya) táncosai vettek részt. Az 50 fős gyermekkórus tagjai a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkarból (Szováta), a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kórusból (Sóvidék és Nyárádmente) és Böjte Csaba gyermekotthonából érkeztek.

Berecz András (b) a vándor és Tókos Attila (j) a halál szerepében a Csíksomlyói passió előadásán a csíksomlyói hegynyeregben 2018. augusztus 18-án.
Fotó: Veres Nándor / MTI

A produkcióban hat zenész szolgáltatta az élőzenei kíséretet, és a Nemzeti Színház társulatának 16 színésze vett részt, kiegészülve az erdélyi származású Molnár Levente operaénekessel, aki ezúttal prózai szerepet, Pilátus alakját formálta meg.

A három különálló színpadból, 400 négyzetméter vetítőfelületből megvalósuló színpadi installációt helyi vállalkozások és a Nemzeti Színház 40 fős műszaki csapata építette meg.

Berettyán Nándor (fent j2) Krisztus és Molnár Levente (fent j) Pilátus szerepében a Csíksomlyói passió előadásán a csíksomlyói hegynyeregben 2018. augusztus 18-án.
Fotó: Veres Nándor / MTI

A produkció táncdramaturgja Zs. Vincze Zsuzsa, társrendező-koreográfusa a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetője, a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán, rendezője a Nemzeti Színház főigazgatója, a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila volt.

Az előadáson jelen volt a színpadi mű egyik szerzője, Szőcs Géza Kossuth-díjas író-költő, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, számtalan anyaországi és erdélyi közéleti személyiség, egyházi vezető, illetve egyházi és civil szervezeti delegáció.

A produkciót a Duna televízió közvetítette.

A Csíksomlyói passió előadása a csíksomlyói hegynyeregben 2018. augusztus 18-án.
Fotó: Veres Nándor / MTI

A közlemény idézi Vidnyánszky Attilát, aki elmondta:

„Színházrendezői életem talán legfontosabb előadása valósult meg, és egyben az a régi álmom, hogy a Csíksomlyói passió csodálatos szövegei a dráma címadó helyén hangozhassanak el. Hálás vagyok minden egyes nézőnknek, életre szóló élményt adtak mindannyiunknak.

Hónapokig a hatása alatt leszek az előadásnak, amely rengeteg inspirációt és energiát adott a társulatnak a következő évek munkájához. Nagyon szeretnék visszatérni más produkciókkal a Nyeregbe.

Különösen hálás vagyok az erdélyi szervezőknek, lenyűgöző munkát végeztek.”

Zsuráfszky Zoltán szerint a szombati bemutató „egészen különleges, megismételhetetlen este volt. Azt kívánom minden magyar művésznek, hogy legyen lehetősége legalább egyszer az életben átélni azt a szeretetet és lelki összetartozást, ami megérintett bennünket Csíksomlyón. Szakmai szempontból nagy kihívás volt a saját táncosaink és az erdélyi táncosok összehangolása ennyire rövid idő alatt, de elmondhatom, hogy kiválóan sikerült.”

Berettyán Nándor Krisztus és Tóth Auguszta Mária szerepében (középen).
Fotó: Veres Nándor / MTI

A Csíksomlyói passió című előadás novembertől újra látható lesz a Nemzeti Színház színpadán.

A darabot a tervek szerint pedig a következő színházi évadban nyolc Kárpát-medencei helyszínen is bemutatják majd.

Borítókép: Berettyán Nándor (középen) Krisztus szerepében a Csíksomlyói passió előadásán a csíksomlyói hegynyeregben 2018. augusztus 18-án.

MTI Fotó: Veres Nándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!