Együttműködés

2018.08.09. 15:58

Kalotaszentkirályon találkoznak a Szent István nevét viselő települések

A találkozót 22. alkalommal rendezik meg, az erdélyi falu másodszor látja vendégül a Szent Király Szövetségbe tömörült huszonegy Kárpát-medencei település küldöttségét. Csaknem 360 vendég fogadására, elszállásolására készülnek. 

Kalotaszentkirály, 2014. április 20. Népviseletbe öltözött lányok igyekeznek a húsvétvasárnapi istentiszteletre Erdélyben, a Kolozs megyei Kalotaszentkirály református templomába 2014. április 20-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Póka András György, Kalotaszentkirály polgármestere csütörtökön elmondta: a hasonló találkozók állandó programpontja a szövetséget alkotó magyarországi, felvidéki és erdélyi települések polgármestereinek a közgyűlése. Ennek az ünnepi jellege nem jelenti azt, hogy nem kerülnek szóba konkrét együttműködési ügyek is. Hozzátette: igyekeznek alacsonyabb szintre is levinni a települések közötti kapcsolatokat. Néhány településsel csereüdültetésről, az iskolák kapcsolatairól is sikerült az elmúlt találkozókon megegyezni.

A program keretében a települések képviselői emlékfasort ültetnek a Kalota-patak partján. A vendégeknek szombat délelőtt lehetősége lesz a székelyjói vízeséshez, a jósikafalvi (bélesi) víztározóhoz, illetve egyes kalotaszegi műemléktemplomokhoz ellátogatni. Szombaton délután a különböző települések hagyományőrző tánccsoportjai mutatkoznak be, este pedig a helyi iskola udvarán koncertezik a Republic együttes. A koncertet tűzzsonglőrködés és tűzijáték zárja.

Kalotaszentkirály 2003-ban volt legutóbb a találkozó házigazdája. Akkor a szövetség Szent István-mellszoborral ajándékozta meg a kalotaszegi települést. A szobrot egy évvel később avatták fel a falu Szent Istvánról elnevezett parkjában.

A Szent Király Szövetséget Magyarországról Bakonyszentkirály, Kerkaszentkirály, Királyszentistván, Porrogszentkirály, Rinyaszentkirály, Szabadszentkirály, Szentistván, Szentistvánbaksa, Szentkirály, Szentkirályszabadja, Szombathely-Szentkirály, Erdélyből Csíkszentkirály, Kalotaszentkirály, Marosszentkirály, Sepsiszentkirály, Székelyszentistván, Székelyszentkirály, valamint a Felvidékről Királyfiakarcsa, Vágkirályfa, Sajószentkirály, Sajókirályi alkotja.

Borítókép: Népviseletbe öltözött lányok templomba igyekeznek Kalotaszentkirályon

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!