sikeres turné

2018.08.07. 15:47

Mindenhol vastapssal fogadták a Nemzeti Ifjúsági Kórust

A 62 fiatal alkotta együttes kéthetes turnéját a Kodály-emlékév alkalmából, először szervezték meg.

Kecskemét, 2018. július 19. Erdei Péter érdemes művész, Liszt-díjas, Bartók-Pásztory-díjas karnagy vezényel a Nemzeti Ifjúsági Kórus próbáján a kecskeméti Granada Konferencia, Sport és Wellness Hotelban 2018. július 19-én. A kórusnak az 53 magyarországi fiatal mellett kilenc határon túli énekes is tagja lett, képviselve a Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt és a Vajdaságot. A Nemzeti Ifjúsági Kórus a próbák után országos turnéra indul. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Sikerrel zárult a Nemzeti Ifjúsági Kórus turnéja. Az együttes bemutatkozását a keszthelyi, a bécsi, a galántai, a budapesti és a kecskeméti közönség is vastapssal fogadta – közölte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem.

A 62 fiatal alkotta együttes egyhetes intenzív felkészülés után indult az öt állomásból álló turnéra. A kéthetes programot a Kodály-emlékév alkalmából először szervezte meg a Zeneakadémia Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatásával.

A kórus tagjait a beküldött felvételek, valamint egy budapesti és egy kecskeméti meghallgatás alapján választotta ki a két szakmai vezető, Erdei Péter érdemes művész, Liszt-és Bartók-Pásztory-díjas, és Nemes László Norbert Bartók-Pásztory-díjas karnagy.

Magyarország minden szegletéből, valamint a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Vajdaságból is érkeztek fiatalok az együttesbe.

A kórusba zenei tanulmányokat folytatók vagy már zenei végzettséggel rendelkezők mellett építész- és vegyészhallgató, IT-menedzser, ipari termék- és formatervező, gazdálkodó is bekerült.

„A felkészülés egész időszakát a közös akarat és a minőségre törekvés határozta meg, s ezt tükrözte a koncerteken nyújtott teljesítmény is” – idézi a közlemény Erdei Pétert. A kórus repertoárjában Mendelssohn dalain, Kodály Zoltán Este és Molnár Anna című művein kívül kortárs szerzők alkotásai is szerepeltek.

Orbán György (Da Pacem) és Varga Judit (The Night) a kórus felkérésére komponáltak egy-egy új művet, mellettük Bella Máté és Vajda János korábbi alkotásai, valamint az amerikai Z. Randall Stroope kórusműve is felcsendült a turné állomásain. A budapesti hangversenyt megtisztelte a jelenlétével a program fővédnökségét vállaló Kodály Zoltánné Péczely Sarolta is.

„Nagyon remélem, hogy lesz folytatás és nem egy egyszeri alkalom, hogy a Nemzeti Ifjúsági Kórus együtt énekelt” – értékelte a programot a közlemény szerint Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója.

Borítókép: MTI Fotó/ Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!