Fa, Füred, életművek

2018.09.02. 09:05

Idén is összejönnek a poéták Salvatore Quasimodo emlékére

Immár huszonhatodik éve rendeznek nemzetközi költőversenyt az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett költő tiszteletére. A díjátadót szeptember 7-én tartják majd Balatonfüreden.

The Italian poet Nobel prize winner Salvatore Quasimodo poses sitting at his study desk. Italy, 1953.

Cserép László, a Salvatore Quasimodo alapítvány elnöke elmondta: az idei versenyre száz alkotótól közel kétszáz vers érkezett, a Széchenyi Ágnes, Szörényi László, Madarász Imre, Péntek Imre és Cserép László alkotta zsűri pedig Szkárosi Endre költővel bővült.

A Salvatore Quasimodo-emlékdíj a Balatonfüred Város Önkormányzata által 1992-ben alapított irodalmi díj, amelyet a Salvatore Quasimodo Alapítvány kuratóriuma ítél oda a Quasimodo Nemzetközi Költőverseny és Költőtalálkozó legjobbnak ítélt verséért. A Salvatore Quasimodo-emlékdíj mellett Salvatore Quasimodo-különdíjakat is kiosztanak, a díjazott verseket pedig olasz nyelvre is lefordítják.

Hozzátette: idén a Salvatore Quasimodo Emlékdíj és a különdíj mellett életmű díjat is átadnak pénteken az Anna Grand Hotelben. A díjátadó után Salvatore Quasimodo halálának ötvenedik évfordulójára emlékezve Annalisa Garzia olasz hegedűművész és Fabio Centanni olasz zongoraművész ad gálaműsort.

Másnap előadássorozatot rendeznek a római aranykor költőjéről, a kétezer évvel ezelőtt elhunyt Ovidiusról. A programmal a latin nyelv fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmet. A Vaszary-galériában később öt kortárs olasz művész alkotásaiból nyílik kiállítás Az idő memóriája címmel és bemutatkozik az idei Janus Pannonius-díj nyertese, Yang Lian kínai költő is.

Salvatore Quasimodo, 1959
Fotó: Wikimedia

A nemzetközi költőversenyt az olasz költő, Salvatore Quasimodo emlékére rendezik meg 1992 óta Balatonfüreden. Az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett költő 1961-ben járt a tóparti városban gyógykezelésen, gyógyulásának emlékére fát ültetett a Tagore-sétányon és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit.

Borítókép: Salvatore Quasimodo. Forrás: mma.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!