Népzene, spiritusz

2018.10.02. 10:28

Az eddigi szériák legjobbjai szerepelnek a Fölszállott a páva új évadában

A döntők döntője alcímet viselő hatodik évadban régi nagy kedvencek lépnek a színpadra: a felnőtt és gyermek évadok szereplői is versenybe szállnak a legjobbnak járó díjért.

Budapest, 2017. december 29. A Debreceni Hajdú Táncegyüttes Feketelaki táncok címû produkciója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza ötödik alkalommal megrendezett népzenei és néptáncos tehetségkutató mûsora, a Fölszállott a páva döntõjében a közmédia óbudai stúdiójában 2017. december 29-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Különleges idényt ígér a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza hatodszorra megrendezett tehetségkutatója: a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorban az eddigi legjobbak mérik össze tudásukat.

A Duna Televízió október 26-án és november 2-án sugározza a Fölszállott a páva két felvezető adását, amelyekben a versenyzők visszaemlékeznek az elmúlt évadok legjobb pillanataira.

A műsor élő adásai november 9-én az elődöntőkkel kezdődnek, és december 21-én a döntővel zárulnak.

A Kárpát-medence népzenei és néptáncos tehetségei ezúttal is négy kategóriában mutathatják meg tudásukat: külön versenyeznek az énekes szólisták és énekegyüttesek; a hangszeres szólisták és zenekarok; a táncos szólisták és táncospárok, valamint a néptáncegyüttesek.

A zsűri elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze lesz. „A műsorban a táncok és a zenék az igazán érdekesek, illetve a fiatalok kisugárzása, személyisége, és természetesen a tudásuk. Az előző évadokban az volt a nagy szívfájdalmam, hogy többször olyan szereplők között kellett választanom, akiket ugyanolyan jónak tartottam. Örülök, hogy még egyszer fel tudnak tűnni a Fölszállott a páva színpadán”- idézi a közlemény a zsűri elnökét.

Idén is szerepel a zsűriben Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes, Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus.

A tavalyi évadhoz hasonlóan a Fölszállott a páva műsorvezetői Novák Péter és Morvai Noémi lesznek.

Fontos változás azonban, hogy

az előző évadoktól eltérően a zsűri a produkciók szóbeli értékelése után átadja a döntés jogát a televíziónézőknek.

Így a közönség szavazatain múlik, kik kerülnek a középdöntőkbe, illetve melyik produkciók jutnak a december 21-i döntőbe. Az élő adásokban a zsűri szabadkártya segítségével az elődöntőkben két, a középdöntőkben már csak egy versenyzőt juttathat tovább.

A Fölszállott a páva szakmai zsűrije 48 versenyzőt választott ki a korábbi évadok indulói közül a 2018-as megmérettetésre.

„A Fölszállott a páva hagyományos műveltségünk értékeit viszi képernyőre. A döntők döntőjének negyvennyolcas indulómezőnye már bizonyította a tehetségét, ezért úgy vélem, idén az eddigieknél még magasabb szakmai színvonalra számíthatunk. Ebben az évadban a tévénézők szavazatai döntenek a továbbjutásról, emiatt sem tudom megjósolni, hogy alakul majd a verseny. Remélem, az idei évad ismét megerősíti, hogy a hagyományos kultúrának, a benne kialakult, sok esetben évezredes múltra visszatekintő népművészeti értékeinknek helye van a 21. század mediális terében” – hangsúlyozta Agócs Gergely.

A kiválasztott 48 versenyző névsorát a mediaklikk.hu/pava honlap teszi közzé: október 26-ig, a Fölszállott a páva első adásáig az oldalra látogatók mindennap megismerhetnek két-két indulót.

Borítókép: a Debreceni Hajdú Táncegyüttes Feketelaki táncok című produkciója a Fölszállott a páva döntőjében a közmédia óbudai stúdiójában 2017. december 29-én.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!