25 nap, 25 esemény

2018.10.05. 21:04

Félidejéhez érkezett az NKA fesztiválja

A 25 éves jubileum alkalmából szervezett országos programsorozat október 17-ig várja az érdeklődőket.

Félidejéhez érkezett a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alapításának 25. évfordulójára meghirdetett fesztivál; az október 17-ig tartó programsorozaton az NKA szerteágazó tevékenységével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A 25 éves jubileum alkalmából szervezett országos programsorozat keretében az elmúlt 13 napban Budapest mellett több vidéki és határon túli település adott otthont az egyes programoknak, amelyek közül számos ingyenesen látogatható volt. Több esemény kapcsolódik a Családok évéhez is – hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Lőrinczy György, a kulturális alap alelnöke elmondta: a fesztivál keretében szeptember 23. és október 17. között 25 nap alatt 25 esemény valósul meg. Az NKA-nak 16 állandó és 4 programkollégiuma van, az örökségvédelemtől a táncművészetig, és az ismeretterjesztéstől a fesztiválokig – mondta, hozzátéve, hogy minden nap az NKA egy kollégiuma mutatkozik be.

Mind a húsz kollégium kapott egy napot, emllett öt központi programot is szerveznek, így minden napnak más a tematikája. Mint sorolta, a csütörtöki nap a könyvkiadásé volt, a jubileumra antológia jelent meg, amelyet a 25 év alatt támogatott költők és írók műveiből állítottak össze. Pénteken a könnyűzenét támogató Hangfoglaló Program jelenik meg a debreceni víztoronynál. Szombaton a szépirodalmi kollégium rendez Kaposváron irodalmi estet, majd vasárnap az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma szervezésében várják a közönséget programokkal.

Igyártó Gabriella, a Kulturális Fesztiválok Kollégiumának vezetője, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezetője elmondta: országszerte megrendezik a Fesztiválok fesztiválját, amelyre az előző évben támogatott fesztiválok jelentkezhettek. Húsz település huszonöt fesztivállal jelentkezett, a programsorozat központi helyszíne Pécs lesz, a Zsolnay Kulturális Negyed, ahol október 7-én ingyenes, több mint 40 programot felölelő egész napos fesztivált szerveznek. A rendezvényen bejelentkeznek a vidéki fesztiválok is, köztük Eger, Szolnok, Szeged, Őriszentpéter, Százhalombatta és a Nyugat-kanadai Magyar Néptánc Fesztivál is.

A Fesztiválok fesztiválja keretében koncerteket, kiállításokat, közösségi napokat, konferenciákat szerveznek országszerte. A határon túli magyar fesztiválokat Nagyvárad és Szabadka képviseli.

Lőrinczy György kiemelte: a következő hét a határon túli programok jegyében zajlik. Hétfőn a szlovákiai Nagyszelmencen a Közművelődés Kollégiumának programja várja a közönséget. A Határtalan kultúra – megtartó közösségek című program keretében 25 programot szerveznek, minden esetben egy határon túli és egy magyarországi közművelődési intézmény hoz létre közös produkciót. Szerdán Nagyváradon mutatkoznak be az Imre Zoltán program nyertesei, a Táncművészet Kollégiuma és az Imre Zoltán Program Kollégium szervezésében.

Kiemelte: az NKA mintegy 13 ezer határon túli programot támogatott az elmúlt 25 évben. Az intézmény összesen több mint 170 milliárd forint támogatást ítélt meg.

Az alelnök Fekete Györgyöt, az NKA alapító-elnökét idézte, aki szerint az elmúlt 25 évben ízlésektől, ideológiáktól és kormányoktól függetlenül szakmai konszenzus állt az NKA mögött, az egyes kollégiumokban a szakma képviselői ülnek, és általában ők határozzák meg a pályázati célokat.

Az NKA 25 év, 25 nap, 25 esemény elnevezésű fesztiváljának célja, hogy minél szélesebb körben bemutassa az NKA tevékenységét és eredményeit, valamint a kulturális élet azon területeit, ahol az alap működésének köszönhetően maradandó értékek és alkotások születhettek és születnek ma is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!