Nemzeti érték, nemzetközi színvonal

2018.10.29. 14:48

Határon innen és tengerentúl is turnéznak az Opera együttesei

Bánk bán, Sába királynője, A kékszakállú herceg vára, A hattyúk tava – amerikai turnéján az Operaház gyakorlatilag visszautasíthatatlan ajánlatot tesz a New York-i közönségnek.

Nagyszabású turnéra indul október 30. és november 11. között a Magyar Állami Operaház. A magyar társulat a New York-i David H. Koch Színházban vendégeskedik nyolc estén hét különböző programmal. A 365 főt, köztük 21 opera- és 23 balettszólistát, 72 fős kórust, 58 fős tánckart és 87 fős zenekart megmozgató, csaknem kéthetes látogatás első felében az operáké lesz a főszerep.

Erkel Bánk bánja október 30-án és november 3-án első alkalommal lesz hallható a kontinensen professzionális magyar társulat előadásában,

míg november 1-jén két egyfelvonásos, Vajda János Mario és a varázsló, illetve Bartók A kékszakállú herceg vára című darabja is vendégszerepel a teátrumban. Goldmark Sába királynője című operája november 2-án több mint 100 év után csendül fel New Yorkban újra színpadi változatban. Az előadások főbb szerepeit olyan neves énekesek előadásában hallhatja az amerikai közönség, mint Gál Erika, Komlósi Ildikó, Németh Judit, Sümegi Eszter, Szemere Zita, Haja Zsolt, László Boldizsár, Molnár Levente, Palerdi András és Rácz István.

Részlet a Bánk bán című előadásból. Fotó: Nagy Attila

November 4-én Erkel és Kodály műveiből, valamint klasszikus és modern balettszámokból adnak gálaestet az Opera művészei, a turné második felében pedig egészestés balettelőadásokra kerül sor. A hattyúk tava november 7-én, a Don Quijote pedig november 9-én New Yorkban először lesz látható Rudi van Dantzig és Toer van Schayk, valamint Michael Messerer koreográfiáival. A Magyar Nemzeti Balett műsorát a holland Hans van Manen egyfelvonásosaiból összeállított LOL című program zárja. Az előadások szólista szerepeiben többek közt Felméry Lili, Földi Lea, a szentpétervári Marijinszkij Színházból idén a Magyar Nemzeti Baletthez igazolt Ivanova-Skoblikova Sofia, Melnik Tatiana, Sarkissova Karina, Balázsi Gergő Ármin, Kekalo Iurii, Leblanc Gergely és a Bolsoj Színház korábbi sztárja, Tsvirko Igor lép fel.

A Marton Éva és Plácido Domingo védnökségével megvalósuló turné felezőpontjában az Opera Zenekar november 5-i, Aldo Finzi emlékének szentelt hangversenye áll,

amelyen az emigráns olasz zeneszerző művei mellett Kálmán Imre, Lehár, valamint Bartók és Dohnányi művei is megszólalnak. A koncerten közreműködik Rost Andrea, a karmester Plácido Domingo és Kocsár Balázs. A turné további estjein az Opera főzeneigazgatója mellett Kovács János és Kesselyák Gergely is vezényli a zenekart.

Részlet a Sába királynője c. előadásból.
Fotó: Rákossy Péter

Az Opera programjait az első héten az intézmény énekes szólistáinak Erkel, Liszt és Bartók műveiből összeállított koncertjei vezetik fel a Koch Színházban, Zsoldos Bálint zongoraművész közreműködésével.

A New York-i Magyar Intézet szervezésében High Note Hungary címmel ugyancsak jelentkeznek kísérőprogramok a Koch Színház árkádjai alatt,

itt az Opera Zenekar művészeiből álló kvintett Vellai Krisztina, Kodák Anna és Zsilák Olivér artisták produkcióit kíséri az első héten, míg a második héten a Virtuózok és a Sad But True jazzformáció lép fel, illetve elhangzik Kodály Psalmus Hungaricusa is.

Verdi: Requiem – előadás
Fotó: Rákossy Péter

A New York-i turnéval párhuzamosan itthon az Opera Zenekar és Énekkar Verdi Requiemjét adja elő november 2-án, halottak napján a váci székesegyházban, a november 4-i nemzeti gyásznapon pedig a ceglédi Református Nagytemplomban. A szólistaszerepeket Kolonits Klára, Szántó Andrea, Kovácsházi István és Kovács István énekli, a karmester Alpaslan Ertüngealp (karigazgató: Csiki Gábor). Az Énekkar ezt megelőzően október 31-én a Pannon Filharmonikusokkal is előadja Verdi Requiemjét a pécsi Kodály Központban.

Novemberben is

folytatódik a Filharmónia Magyarországgal partnerségben megvalósuló „Operát az Operából!” belföldi turné,

amely a budapesti Operaház 2018/19-es „Puccini Itáliája„ tematikus évadának esszenciáját viszi el a vidéki nagyvárosokba. A Turandot koncertszerű változata november 16-án a debreceni Kölcsey Központba, 18-án a Szolnoki Városi Sportcsarnokba, 23-án a székesfehérvári Vörösmarty Színházba, 25-én pedig a szombathelyi AGORA Művelődési és Sportházba látogat, ahol Szabóki Tünde, Kovácsházi István, Rácz István és Sáfár Orsolya énekli a többi szólistával együtt jelmezben énekli a főbb szerepeket, a több mint 150 fős zenekart, énekkart és gyermekkart Medveczky Ádám vezényli.

Az Opera Zenekar szimfonikus estjei november 19-én az egri Gárdonyi Géza Színházban, 20-án a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban, 24-én pedig a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola Kodály termében csendülnek fel

Rossini A sevillai borbély című operájának nyitányával, Vivaldi trombitákra írt Kettősversenyével és Beethoven II. szimfóniájával.

Az estek szólistája az Opera Zenekar két trombitaművésze, Könyves-Tóth Mihály és Kirsch Bence, a karmester Kovács János.

Fotó: Berecz Valter

A Magyar Nemzeti Balett Klasszikus és modern című műsora, amely A hattyúk tava, a Don Quijote, a Spartacus és A kalóz részletei mellett Hans van Manen New Yorkban is előadott három darabját tartalmazza, november 17-én a zalaegerszegi Ady Art Moziban, 18-án a veszprémi Petőfi Színházban, 24-én pedig a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában látható. A főbb szerepeket Balaban Cristina, Balázsi Gergő Ármin, Felméry Lili, Földi Lea, Ivanova-Skoblikova Sofia, Kekalo Iurii, Kerényi Miklós Dávid, Kim Minjung, Kosyreva Diana, Leblanc Gergely, Melnik Tatiana, Popova Aleszja, Rónai András, Sarkissova Karina, Timofeev Dmitry, az idei évad Etoile-ja és Tsvirko Igor táncolja.

Borítókép: részlet A kékszakállú herceg vára című előadásból. Fotó: Pályi Zsófia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!