A szabadság ereklyéje

2018.10.23. 22:20

Kiállították az '56-os forradalom lyukas zászlaját

A zászló útja – ’56 emlékére címmel nyílt időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol november 4-ig látható az a közepén lyukas magyar zászló, amely az 1956-os októberi forradalomban a Széna téri harcok helyszínén lobogott. Az intézmény október 23-án belépő jegy nélkül várja a látogatókat.

Budapest, 2018. október 18. Munkatárs tisztítja az üveget A Széna téri lyukas zászló - a zászló útja címû idõszaki kiállítás rendezése közben a Magyar Nemzeti Múzeumban 2018. október 18-án. Az 1956-os forradalom 62. évfordulója alkalmából október 22-én és 23-án Emlékezzen 1956-ra a Magyar Nemzeti Múzeumban! címmel ingyenes tárlatvezetések és programok lesznek egész nap.esznek egész nap. MTI/Mónus Márton

„A három, hajdani felkelő által a Nemzeti Múzeumnak ajándékozott, ezzel közkinccsé váló relikviával és annak történetével ismerkedhetnek meg a látogatók a tárlaton” – emelte ki Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a kiállítás október 22-ei megnyitóján. A kultura.hu beszámolója szerint a politikus elmondta: „a közös befogadás számára elérhetővé váló rekvizitumokkal, relikviákkal, mind közelebb kell hoznunk a jelenünkhöz a forradalmat leverők által sokáig eltitkolni, meghamisítani igyekezett eseményeket”.

Fekete Péter felidézte, hogy a zászlót a Széna téri felkelők legendás parancsnoka, Szabó bácsi vitte magával a térre. A forradalom vérbe fojtásakor Kellner Lajos Széna téri forradalmár a derekára csavarva menekítette ki az országból a lobogót.

A rendszerváltás után a zászló hazakerült, hogy az itthoni megemlékezések egyik állandó főszereplője legyen,

majd Kellner Lajos végakarata szerint a Magyar Nemzeti Múzeumba került.

Minden forradalomnak megvannak a maga jelképei: ilyen volt 1848-ban a huszárcsákó vagy a Kossuth-címer, 1956-ban pedig a középen lyukas magyar zászló, amely kiemelkedik a jelképek közül fejtette ki Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. A zászló közepéből kivágott Rákosi-címer helyén a lyuk a kommunista uralom alatti megaláztatásra, meghurcoltatásra emlékeztette az embereket fűzte hozzá.

Zilahy Miklós, az egyik adományozó felidézte, hogy amikor először látta meg egy körúti ház emeletén a címer nélküli lobogót, úgy érezte „ez a zászló kifejezi mindazt, amit mi egyetemisták akartunk”. Számára a lyuk azt a szabadságot jelentette, amelyen keresztül átnézhetett egy diktatúrák nélküli szabad világba tette hozzá.

„Reméljük, hogy a ma és a jövő generációja is megtanulja és felismeri ennek a forradalomnak a jelentőségét,

és tudni fogja, hogy az országnak ezen ereklyéje a szabadságnak az ereklyéje” emelte ki.

A Széna téri lobogót három megőrzője, Schrötter Tibor, Sándorffy Ottó és Zilahy Miklós adományozta a múzeumnak. A zászló november 4-ig lesz látható, majd a múzeum gyűjteményébe kerül és később időszaki kiállításokon lesz újra megtekinthető.

Borítókép: Munkatárs tisztítja az üveget A Széna téri lyukas zászló – a zászló útja címû idõszaki kiállítás rendezése közben a Magyar Nemzeti Múzeumban 2018. október 18-án.

Forrás: MTI/Mónus Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!