49/49

2018.10.17. 22:20

Új szerelmes regényt mutatott be Temesi Ferenc

Egy olyan szerelem története, amely egy rövid kamaszkori diákszerelemként kezdődik, majd csupán negyven év elteltével teljesedik be.

Budapest, 2014. május 9. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Temesi Ferenc József Attila-díjas író, mûfordító, drámaíró, forgatókönyvíró Budapesten 2014. május 9-én. MTI Fotó: Czimbal Gyula

Fotós: Czimbal Gyula

Szerelmes regénnyel jelentkezett Temesi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja. A 49/49 című kötetet szerdán mutatták a Petőfi Irodalmi Múzeumban Budapesten.

A kötetbemutatón Temesi Ferenc elmondta: a regény egy olyan szerelem története, amely egy rövid kamaszkori diákszerelemként kezdődik, majd csupán negyven év elteltével teljesedik be. Főhőse az 1949-ben született Márk és Ilona.

A regény ennek megfelelően két idősíkon, a 60-es évek végén és a 2010-es években játszódik – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy mindkét szál 49-49 fejezetre tagolódik.

Temesi Ferenc úgy fogalmazott: a könyv annak bizonysága, hogy – bár ezt sokszor sokan nehezen tudják elképzelni – 60 év felett is van szerelem, szex, összeveszés és kibékülés.

„A közel 50 évvel ezelőtti szerelem történetét úgy kellett megírnom, mint egy történelmi regényt” – mondta a szerző, aki elárulta azt is: fontos szerepet játszik a történetben a generációjának oly fontos beat zene, valamint több halott barát, köztük Gion Nándor, Esterházy Péter és Ördögh Szilveszter is „beköltözött” a regénybe.

„Ez az eddigi legnőibb regényem” – emelte ki Temesi Ferenc, aki beszélt arról is, hogy a regényben hangsúlyos elem a hiúság, ami – minden ellentétes híreszteléssel szemben – leginkább a férfiak, különösen a kamasz fiúk tulajdonsága, nem a nőké.

Fotó: facebook

„Az öregség szinte minden jót elvesz az embertől, de egyetlen jót megad: visszatudsz nézni, szembenézni önmagaddal. Nekem már nincs időm hazudni” – fogalmazott a könyvbemutatón a 68 éves szerző, aki szerint 30 éves korig teljesen felesleges prózát írni, mert nincs meg a szükséges élettapasztalat. Regényírás helyett 30 év alatt élni és élni kell, átélni a kort, és jegyzetelni.

Temesi Ferenc elárulta azt is: jelenleg egy filmterven dolgozik, ám régóta foglalkozik egy másik regénnyel is, amelyben minden tudása benne lesz, amit csak férfi íróként a nőkről tudhat.

A szerzővel a könyvbemutatón Száraz Miklós György beszélgetett. A 49/49 a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg.

Borítókép: Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Temesi Ferenc József Attila-díjas író, műfordító, drámaíró, forgatókönyvíró Budapesten 2014. május 9-én.

MTI Fotó: Czimbal Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!