Magyar Napló

2018.11.23. 22:52

Átadták az Oláh János-díjakat

Hagyományteremtő céllal rendezte meg a Magyar Napló szerkesztősége a 2016 júliusában elhunyt Oláh János költő, író, kiadóvezető emlékét felidéző estet pénteken Budapesten, ahol átadták a róla elnevezett díjakat is.

Budapest, 2014. október 11. Oláh János, a Magyar Napló főszerkesztője beszél az R33 művészeti műhelyben 2014. október 11-én, ahol konferenciával és irodalmi esttel ünnepelték a 25 éves Széphalom Könyvműhelyt és a 20 éves Magyar Napló Kiadót. MTI Fotó: Kovács Tamás

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Kovács Tamás

Oláh János a kor egyik legmeghatározóbb költője, prózaírója, a Kilencek költőcsoport tagja volt, aki az irodalomszervezés területén is múlhatatlan érdemeket szerzett – olvasható a Magyar Napló szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Zsiga Kristóf kiadóvezető köszöntőjében Oláh János örökségéről és szellemiségének a kiadó életében való továbbéléséről beszélt.

„Az alkotói és emberi minőség csak kevesek életében kapcsolódik olyan mélyen és erősen egybe, mint Oláh János esetében, aki megkerülhetetlen szakmai és példaértékű emberi kvalitásaival írta be magát a magyar irodalom legnagyszerűbb teljesítményei közé”

– fogalmazott a kiadóvezető, aki hozzátette: Oláh János a mai napig jelen van a kiadó életében és az irodalmi színtéren, hiszen nemcsak a kiadó viszi tovább szellemiségét, de az általa működtetett folyóirat, az általa felnevelt szakmai utánpótlás, a róla elnevezett szerkesztői ösztöndíj, és az ő keze nyomát viseli a Versmaraton, a Költők Futása és a HangHordozók – Énekmondók versenye, vagy épp „Az év legsikeresebb szerzője” díj is.

Zsiga Kristóf bemutatja Szakály Sándor díjazott könyvét
Fotó: Magyar Napló

Az est során levetítették Vizi Mária Mint egy mély folyóban – Oláh János költő portréja című filmjét. Az egykori kiadóvezető a filmben beszélt a mellőzöttség 17 évéről, amikor cselgáncsedzőként kereste kenyerét, még tanári állásba sem engedték, az irodalmi szféra pedig szóba sem kerülhetett. Szerencséjére Nagy László ajánlására Illés Endre úgy döntött, hogy megjelenteti Közel című regényét, így könyvei megjelenthettek. Mint mondta, az akkori kultúrpolitika alapvetése volt, hogy a népi irodalom folytonosságát meg kell törni. A nagyokhoz nem mertek nyúlni – tekintélyüknél fogva –, de a fiatalabb nemzedékek képviselőit már nem tűrték el. Mégis, kell legyen olyan irodalom, amely megírja a magyarság kollektív történeteit.

Ösztöndíj ifjú szerkesztők pályakezdéséhez

Idén első alkalommal adták át az est során tíz nyertes pályázónak az Oláh János szerkesztői ösztöndíjat. A havi bruttó 200 ezer forint összegű ösztöndíj két évre szól, célja, hogy segítséget nyújtson a könyv- és folyóirat-szerkesztői pályakezdéshez, kedvező feltételeket biztosítva a magas színvonalú szakmai tapasztalat megszerzéséhez. A díjakat Tardy-Molnár Anna, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (MANK) ügyvezetője és Erős Kinga író, a Magyar Írószövetség titkára, a kuratórium tagja adta át.

Tardy-Molnár Anna elmondta, hogy bár a MANK több díjat is kezel, az Oláh Jánosról elnevezett ösztöndíjat különösen fontosnak tartja. Erős Kinga hozzátette, hogy nagyon sok értékes pályázó közül kellett választania a kuratóriumnak, ezért arra biztatja azokat, akik idén nem kapták meg az ösztöndíjat, hogy a jövőben is bátran pályázzanak.

Az Oláh János szerkesztői ösztöndíj nyertesei
Fotó: Magyar Napló

Az Oláh János szerkesztői ösztöndíjat idén Bolla Eszter, Bonczidai Éva, Buzási Viktória, Hutvágner Éva, Kecskés Szulamit, Makkai Tamara Csilla, Pataky Adrienn, Smid Róbert, Varga Melinda és Vásári Melinda kapta meg.

Az év legsikeresebb szerzői

Immár harmadik alkalommal adta át a Magyar Napló Kiadó, a Széphalom Könyvműhely és az Orpheusz Kiadó „Az év legsikeresebb szerzője” díjat. Az elismerést azok a szerzők kapják, akiknek könyveit a legnagyobb példányszámban vásárolták meg, és akik maguk is sokat tettek könyvük népszerűsítéséért.

Idén a Magyar Napló Kiadó részéről Szakály Sándor, a Széphalom Könyvműhely részéről Báger Gusztáv, az Orpheusz Kiadó részéről Szalay Károly kapta meg a díjat.

Az év legsikeresebb szerzői: Báger Gusztáv, Szalay Károly, valamint Szakály Sándor képviseletében fia, Szakály Zoltán
Fotó: Magyar Napló

Szalay Károly elmondta, hogy könyvével Európát szerette volna felébreszteni, hiszen csak a kereszténység ízig-vérig európai vallás, ezért fontos mindannyiunk számára. Báger Gusztáv a felolvasta Kagyló című versét, amelyet még Oláh János 70. születésnapjára ajánlott, ezt követően pedig egy három napja befejezett új költeményét szavalta el. Szakály Sándor már 2016-ban is elnyerte ezt a díjat, így ő az első újrázó annak történetében. Külföldi tartózkodása miatt fia, Szakály Zoltán vette át az elismerést és olvasta fel édesapja köszönő sorait.

Az esten közreműködött a Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint Duó, akik Oláh János az általuk erre az alkalomra megzenésített A végső tudás felé című versét adták elő. Tallián Mariann és Lázár Balázs színészek Oláh János lírai és prózai műveiből válogattak.

A Harcsa Veronika Gyémánt Bálint Duó produkciója
Fotó: Magyar Napló

Borítókép: Oláh János, a Magyar Napló főszerkesztője beszél az R33 művészeti műhelyben 2014. október 11-én, ahol konferenciával és irodalmi esttel ünnepelték a 25 éves Széphalom Könyvműhelyt és a 20 éves Magyar Napló Kiadót

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!