Fókuszban a zeneszerzők

2018.11.20. 11:37

Élénk érdeklődés övezi a Bartók Világverseny és Fesztivált

A Zeneakadémia versekkel és levélrészletekkel tarkított ünnepi esten, november 25-én este hirdeti ki a Bartók Világverseny és Fesztivál zeneszerzés fordulójának nyertes zongoradarabjait.

A Zeneakadémia Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásából indította útjára a Bartók Világverseny és Fesztivál rendezvénysorozatot. Az esemény hatéves ciklusra és a Bartók-életmű legjellemzőbb vonulataira épül: a zongorára, a hegedűre és a kamarazenére, valamint a zeneszerzésre összpontosít, és a hegedűsök versenyével kezdődött 2017-ben, idén pedig a zeneszerzők versenyével folytatódott.

Mindkét fordulóra olyan külföldi zsűritagok – zeneszerzők és előadók – fogadták el a Zeneakadémia felkérését, akik nemzetközi rangjuk, életművük által a világ élvonalába tartoznak.

A Bartók Világverseny zeneszerzés kategóriája hallatlanul népszerűnek bizonyult a versenyzők körében is: 53 országból összesen 214 pályaművet – 5-6 perces szóló zongoraműveket – küldtek a 40 év alatti zeneszerzők a világ minden tájáról, 204 komponista írt darabot a Bartók Verseny 2019-es zongora fordulójára az után, hogy az első, hegedűsök számára kiírt forduló páratlan sikerrel zárult. A 25 magyar jelentkező mellett olaszok, amerikaiak, dél-koreaiak vannak a legtöbben, de érkezett darab Üzbegisztánból, Mexikóból és Iránból is.

A Bartók Világverseny zeneszerzői fordulóinak nyertes művei közül kerülnek ki a következő év versenydarabjai, így a felnövekvő zenészgeneráció legjobb hangszeresei Bartók műveivel készülhetnek, a fiatal szerzőket pedig új művek létrehozására inspirálja a megmérettetés Bartók szellemében.

A november 25-én 19.30-kor kezdődő Gálakoncert részletes programja ide kattintva megtekinthető.

Borítókép: illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!