Értekezés

2018.11.25. 16:36

Megjelenik Szent Gellért egyetlen megmaradt művének hasonmás kiadása

A püspöknek az egyedüli megmaradt művét, a Deliberatioként (Értekezés) ismert hittudományi munkáját mutatják be Temesváron fakszimile kiadásban, amelyet először jelentetnek meg ebben a formában – adta hírül a Vasárnap című erdélyi katolikus újság.

Budapest, 2013. június 23. Szent Gellért püspök, hittérítõ, az elsõ magyarországi vértanú szobra a Gellért-hegy oldalában. Az 1904-ben felállított, 7 méter magas bronzszobor Jankovics Gyula szobrászmûvész alkotása. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.

Forrás: MTVA Fotó

Fotós: Faludi Imre

A kiadvány a budapesti Pytheas Könyvmanufaktúra gondozásában jelenik meg, bemutatója november 27-én a temesvári Adam Müller Guttenbrunn Házban lesz. A kiadványt Pál József Csaba temesvári megyés püspök, Doina Hendre-Biro, a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár volt igazgatója és Claudiu Teodor Ariesan, a Temesvári Tudományegyetem docense méltatja.

Szent Gellértnek a Deliberatio Gerardi Moresauae ecclesiae episcopi supra hymnum trium puerorum (A marosi egyház püspökének, Gellértnek értekezése a három ifjú énekéről) című hittudományi kézirata a magyarországi latin nyelvű irodalom legrégibb maradványa Szent István király intelmei mellett. Az egykori püspök munkája befejezetlen, 1724-ben fedezték fel, majd először gróf Batthyány Ignác gyulafehérvári püspök adatta ki saját költségén 1790-ben.

Roos Márton temesvári nyugalmazott püspök a lapnak elmondta: fakszimile kiadásban még nem jelent meg a munka, amely most magas színvonalú, digitális technikával előállított, az eredetivel mindenben pontosan megegyező másolatként lát napvilágot. A művet a csanádi egyházmegye három jogutóda, a szeged-csanádi, a nagybecskereki és a temesvári egyházmegyék főpásztorai jelentették meg azzal a céllal, hogy az első vértanú püspök munkáját, személyiségét és korát még közelebb hozzák a ma emberéhez, a kutatókhoz.

A nyugalmazott püspök emlékeztetett arra, hogy 2020-ban ünneplik a csanádi egyházmegye alapításának 990 éves évfordulóját, ennek a könyvnek a kiadása is része a tervezett ünnepségsorozatnak.

A kiadvány a müncheni Bajor Állami Könyvtár engedélyével jelenik meg, ott őrzik ugyanis Szent Gellért munkájának egyedüli megmaradt nyomtatványát. Roos Márton elmondta: a 2020-as jubileumi ünnepség alkalmából a müncheni könyvtár tulajdonában levő kódexet is be szeretnék mutatni Temesváron, amire ígéretet kaptak a németországi intézménytől.

Borítókép: Szent Gellért püspök, hittérítő, az első magyarországi vértanú szobra a Gellért-hegy oldalában, az 1904-ben felállított, 7 méter magas bronzszobor Jankovics Gyula szobrászművész alkotása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!