Elismerés

2018.12.20. 13:25

Átadták a Magyar Nyelvőr Díjakat

Minden évben egy határon túli és egy Magyarországon élő ember kaphatja meg.

Budapest, 2018. december 20. Hódi Éva vajdasági pedagógus átveszi a Magyar Nyelvõr Díjat Tuzson Bencétõl, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelõs államtitkárától az Országházban 2018. december 20-án. Hódi Éva az adai középiskolában tanított, majd a Szarvas Gábor Könyvtár vezetõje, késõbb igazgatója volt, a Szarvas Gábor Nyelvmûvelõ Egyesület elnöke. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Raátz Judit nyelvész, egyetemi tanár és Hódi Éva vajdasági pedagógus vehette át idén a magyar nyelv ápolásáért járó Magyar Nyelvőr Díjakat csütörtökön az Országházban.

A magyar nyelv a legnagyobb kincsünk, a magyarság összetartó ereje – hangsúlyozta Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára a díjátadón. Kiemelte: azok, akik a magyar nyelvvel foglalkoznak, kiemelt felelősséggel kell hogy végezzék munkájukat, mert ha anyanyelvünket nem műveljük megfelelően, akkor a magyar kultúra és az egész magyarság is széthullik.

A Magyar Nyelvőr Alapítvány minden évben olyanoknak adja át a Magyar Nyelvőr Díjat, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért – emelte ki Keszi István, az alapítvány alapítói képviselője. Hozzáfűzte: az elismerést minden évben egy határon túli és egy Magyarországon élő ember kaphatja meg, továbbá az, aki a legtöbbet tette az alapítvány céljainak megvalósításáért – mondta el Keszi István.

Raátz Judit, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) oktatója, a Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetben a Mai Magyar Nyelvi Tanszék tanára, nyelvész átveszi a Magyar Nyelvõr Díjat Tuzson Bencétõl, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelõs államtitkárától az Országházban 2018. december 20-án MTI/Máthé Zoltán

Raátz Judit a magyar nyelv kutatásáért, oktatásáért, munkásságáért vehette át az elismerést, Hódi Éva pedig a magyar nyelv megőrzése és oktatása érdekében végzett külhoni tevékenységéért részesült az aranyszínű talapzaton álló, gravírozott tollat ábrázoló díjban és a vele járó pénzjutalomban.

A kuratórium döntése értelmében az idén az alapítványért legtöbbet tettek díját megosztották és majd azoknak a határon túli pedagógusoknak adják át, akik tevékenységükkel egész évben segítik a magyar kultúra megőrzését.

Az alapítvány célja, hogy az 1872-es Magyar Nyelvőr szellemiségének megfelelően a magyar nyelv megőrzését, kutatását, ápolását szolgáló rendezvényeket, kiadványokat, törekvéseket támogassa a határokon innen és túl, valamint erkölcsi és anyagi elismerésként évről évre átadja a Nyelvőr Díjakat.

Borítókép: Hódi Éva vajdasági pedagógus átveszi a Magyar Nyelvőr Díjat Tuzson Bencétől, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkárától az Országházban 2018. december 20-án. Hódi Éva az adai középiskolában tanított, majd a Szarvas Gábor Könyvtár vezetője, később igazgatója volt, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!