Csirkefej

2018.12.06. 16:22

Levélben járatta le Magyarországot egy színházi rendező

Gerzsenyi Bea botrányos kijelentései miatt a Párizsi Magyar Intézet igazgatója törölte az előadást, mert – mint írta – a magyar adófizetők pénzéből fenntartott kulturális intézetben nincs helye egy ilyen ízléstelen politikai támadásnak.

Törölte Spiró György Csirkefej című drámájának csütörtök esti bemutatóját Havasi János, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója, mert a darab rendezője meghívólevelében Magyarországot rágalmazó kommentárral „reklámozta” az előadást – adja hírül az Origo. A portál értesülése szerint a botrányos rendezői szöveg miatt több franciaországi magyar is felháborodását fejezte ki az Intézetnél és a magyar külügyminisztériumnál.

Gerzsenyi Bea rendező a Csirkefej bemutatójára szóló meghívólevelében a korrupció államának nevezte Magyarországot, ahol „a butaság államvallássá vált”. Az Origo cikke rámutat: némiképp visszás, hogy Gerzsenyi az általa „korrupció államának” nevezett Magyarország által fenntartott Párizsi Magyar Intézet szolgáltatásait és pénzét vegye igénybe a politikai akcióhoz.

Havasi János egy nappal az előadás előtt értesült a Magyarországhoz méltatlan, súlyosan sértő és valótlan megállapításokat tartalmazó levélről. Súlyosbítja a helyzetet, hogy

a rendező közleményét az Intézet hivatalos programismertetőjének szövegkörnyezetében helyezte el, ami azt sugallja, hogy az Intézet maga egyetért ezzel.

A Párizsi Magyar Intézet igazgatója ezért úgy döntött: a magyar adófizetők pénzéből fenntartott kulturális intézetben nincs helye egy egy ilyen ízléstelen politikai támadásnak. Az igazgató közleményében azt írja: a Párizsi Magyar Intézet fontos és értékes műnek tartja Spiró György Csirkefej című művét, amely a magyar kormány Publishing Hungary programjának keretében és anyagi támogatásával került a műsortervükbe. Azt is hozzáteszi, hogy a három hónapos próbafolyamat során Gerzsenyi Bea minden szakmai kívánságát teljesítették. Emellett térítésmentes szállást is biztosítottak számára – idézi a cikk a Havasi János által írtakat.

A meghívólevél kiküldése után

jó néhány felháborodott tiltakozás érkezett Párizsban élő magyaroktól az Intézethez és a külügyminisztériumhoz is.

Ennek fényében a magyar állam, a magyar adófizetők pénzéből fenntartott Párizsi Magyar Intézet számára a Gerzsenyi Bea által rendezett előadás megtartása nem vállalható – írta az igazgató, hozzátéve: „Inkorrekt lépésével Gerzsenyi Bea olyan helyzetbe manőverezte intézetünket, magát és társulatát, amelyben nem dönthettem másként, mint hogy a rendezővel megszakítottam a munkakapcsolatot, és a bemutatót töröltem az intézet programjából.”

Az Origo tájékoztatása szerint a rendező és munkatársai estére tüntetést szerveznek a Párizsi Magyar Intézet elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!