Az iparművészet értékei

2019.01.24. 06:43

Faragó- és hímzőpályázatot hirdet a Hagyományok Háza

A pályázatra várják a szépen díszített pásztorhangszereket is.

Gelse, 2016. október 3. A Népmûvészet Mestere díjjal idén kitüntetett Kerekes Endréné Radó Mária hímzõ gelsei otthonában 2016. október 3-án. MTI Fotó: Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Idősebb Kapoli Antal emlékére hirdeti meg idén az országos faragópályázatot a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, de várják az alkotásokat a Kisjankó Bori országos hímzőpályázatra is.

A XXXII. Országos Faragópályázat célja a magyar népi faragóművészet hagyományainak felhasználásával és továbbfejlesztésével,

a mai ízlésnek megfelelő, mai környezetben és lakáskultúrában funkcionálisan használható, kiemelkedő színvonalú népi iparművészeti tárgyak készítése

- áll az intézmény közleményében.

Mivel Kapoli Antal kiváló népzenész volt, így a pályázatra várják a szépen díszített pásztorhangszereket is. A postai beküldés határideje május 6., személyes átvételre május 8. és 10. között van lehetőség.

A XXIX. Kisjankó Bori országos hímzőpályázat célja a magyar népi hímzések és viseletek hagyományainak megőrzése és továbbfejlesztése.

A pályázatra ezért elsősorban olyan tárgyalkotók jelentkezését várják,

akik tevékenységükhöz a hagyományos öltéstechnikákat alkalmazzák ma viselhető ruhadarabokon, kiegészítőkön.

A lakástextília kategóriában szintén fontos szempont a hagyományos motívumokkal díszített tárgyak mai lakáskultúrába illeszkedése.

Pályázni lehet öltözetekkel és kiegészítőkkel, lakástextíliákkal, de közösségi terek textíliáival is. A hímzéseket és adatlapokat postai úton május 16-ig várják.

A felhívások további részletei a Hagyományok Háza honlapján olvashatók.

Borítókép: Kerekes Endréné Radó Mária hímző gelsei otthonában 2016. október 3-án.

MTI Fotó: Varga György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!