A magyar kultúra napja

2019.01.21. 20:17

Navracsics Tibor: rajtunk múlik, a kultúránk épül-e

Az uniós biztos hangsúlyozta: a magyar kultúra „térben és időben is nagyon erős közösség”.

A magyar kultúra mi vagyunk. Rajtunk múlik, hogy a nyelvünk és a kultúránk épül-e, vagy engedjük, hogy kikezdje az igénytelenség – mondta Navracsics Tibor uniós biztos hétfőn Balatonfüreden, a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen.

Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa a balatonfüredi Anna Grand Hotelben mondott beszédében kiemelte: a magyar kultúra „térben és időben is nagyon erős közösség”. Mint fogalmazott, ez azt jelenti, hogy

a magyarok által alkotott kulturális közösség visszanyúlhat elődeihez, hiszen a nyelv példátlan homogenitásának köszönhetően megértjük a több száz évvel ezelőtt született irodalmi műveket is.

A magyar kultúra napján pedig nem kevesebb a dolgunk, mint hogy „figyeljünk magunkra” és ezáltal építsük, és ne romboljuk a kultúrát – emelte ki Navracsics Tibor.

A magyar kultúra napján egyik legfontosabb nemzeti dalunknak, a Himnusznak a megszületésére emlékezünk – mondta Navracsics Tibor, hozzátéve, hogy a Himnusz mellett a másik nemzeti dalunk a Szózat.

Kevés nemzet büszkélkedhet rajtunk kívül azzal, hogy két ilyen jelentős dala is van

– fűzte hozzá. Az uniós biztos arról is beszélt, hogy 200 évvel ezelőtt, a Himnusz születésekor Balatonfüred az első virágkorát élte, hiszen akkoriban tartották az első Anna-bálokat és megnyílt a balatonfüredi kőszínház.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!