Szokatlan szólóhangszer

2019.02.14. 08:20

Vajda Gergely a klarinét köré építette fel sikerlemezét

A Gramofon toplistájára került kiadványról a karmester és zeneszerző egy televíziós interjúban beszélt.

Budapest, 2012. május 26. Vajda Gergely, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának vezetõ karmestere vezényel a zenekar próbáján, a Mûvészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Forrás: MTVA Fotó

Fotó: Zih Zsolt

„Azért jók ezek a toplisták, mert az ember tudja belőlük, hogy odafigyelnek rá, és visszaigazolják a végeredményt” – mondta az Echo Tv Kultúrklub című műsorában Vajda Gergely karmester-zeneszerző, aki hangsúlyozta: csapatmunkáról van szó, hiszen szerzői lemeze megalkotásában közreműködött a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, valamint Szepesi János és Varga Gábor klarinétművész is.

Vajda Gergely hozzátette: a lemez tematikája két hangszer, a klarinét és a hangszerként működő szimfonikus zenekar köré épül. „Ez a két hangszer, amit én a legjobban ismerek. Úgy házasítottam őket össze, ahogyan azt csak Vajda Gergely tudja megcsinálni” – fogalmazott a zeneszerző.

https://stream.echotv.hu/videos/2019/02/720/20190213_kulturklub.MP4

A beszélgetésből kiderült: a lemezen három mű hallható. A Klarinétszimfónia című darab szimfonikus mű, és azt mutatja be, miként szólalhat meg a klarinét szólóhangszerként egy zenekar előtt. Az Alíz-etűdök című alkotásban a klarinét vonósnégyes oldalán, kamarazenei környezetben mutatja meg egy másik oldalát. Az Állandó álmok című mű pedig szólódarab a fúvós hangszer számára.

Az amerikai Huntsville Symphony zeneigazgatója elárulta, a legnagyobb sikert az jelenti számára, ha zenész fia, a 16 éves Vince megdicséri a munkáját, mint mondja, „ezt máshol nem lehet megkapni”. De azért hozzátette: fontos számára a szakmai elismerés is, például ha visszahívják valahova, vagy ha a zenészek jelzik a koncert után, hogy „ez jó volt, élvezték, köszönik szépen”.

„Ha én valahova elmegyek, egy feladatom van, hogy jó koncertet csináljak” – zárta gondolatait Vajda Gergely.

Borítókép: Vajda Gergely még a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető karmestereként a zenekar próbáján, a Művészetek Palotájában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!