Pályázat

2019.03.17. 22:50

Kistelepülések értékteremtő programjait támogatja az NKA

Kétezer fő alatti magyarországi kistelepülések értékmentő-értékteremtő közösségeinek létrehozására, valamint közművelődési szakmai tevékenységek megvalósítására hirdetett pályázatot a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiuma.

A vasárnap kiadott közlemény szerint az NKA közművelődési területtel foglalkozó szakmai kuratóriuma tavaly első alkalommal kísérleti jelleggel hirdette meg a kifejezetten kistelepülések számára kiírt pályázatot, idén pedig újra támogatni kívánja a vállalkozó szellemű falvakat a tavalyi kiírással megegyező céllal és összeggel. A szakemberek tapasztalatai alapján ugyanis e településeken, ahol a lakók kis létszáma miatt sok esetben nincs művelődési ház, és így főállású közművelődési munkatárs sem dolgozik, forrás híján szinte lehetetlen közművelődési programokat szervezni.

Egy falu elnéptelenedése vagy fennmaradása azonban nagyban függ attól, hogy milyen közössége van.

Ezért döntött úgy az NKA Közművelődési Kollégiuma, hogy forrást biztosít e kistelepüléseknek olyan közösségmegtartó és közösségformáló rendezvényekhez, amelyeknek fő célja a helyi értékek megmentése vagy újak megteremtése.

A rendelkezésre álló összeg 30 millió forint, egy település maximum 800 ezer forintos vissza nem térítendő támogatásra nyújthat be igényt, önerőre nincs szükség.

A kiírásra a 2000 fő alatti magyarországi településeken működő közművelődési intézmények, települési önkormányzatok, közművelődési alaptevékenységet igazoló dokumentummal rendelkező civil szervezetek, egyesületek és alapítványok pályázhatnak, valamint olyan járási székhelyek településeinek közművelődési intézményei, amelyek minimum három, az adott járásbeli kistelepülés együttműködésével kívánják megvalósítani a pályázati célnak megfelelő programjukat.

A teljes pályázati kiírás az NKA weboldalán olvasható. Pályázatot benyújtani az NKA portálján keresztül 2019. április 15-én éjfélig lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!