díjnyertes zongoramű

2019.03.13. 07:46

Magyar zeneszerző kapott meghívást Hongkongba

Mindössze 12 kompozíciót választottak ki a nemzetközi zeneszerző konferenciára és hangversenysorozatra. A 25 éves Bucz Magoré is közöttük van.

A 25 éves Bucz Magor, a budapesti Zeneakadémia zeneszerző szakos hallgatója meghívást kapott a Hongkongban megrendezésre kerülő The Keyboard in the 21 th Century / A 21. Század Billentyűs Zenéje nemzetközi zeneszerző konferenciára és hangversenysorozatra, ahol

Aspetto című díjnyertes zongoraművét fogja előadni a hivatalos koncertprogram részeként.

Az eseményre életkorbeli megkötés nélkül, a világ minden tájáról küldtek pályaműveket, amelyek közül szakmai zsűri válogatta ki a seregszemlén elhangzó tizenkét kompozíciót.

A programsorozatban azok a 21. században komponált kreatív újzenék kerülnek bemutatásra, amik modern vagy historikus billentyűs hangszerekre íródtak.

A konferencián nemzetközi hírű hangszeres művészek, zeneszerzők és egyéb vendégelőadók koncertjei, előadásai lesznek hallhatóak.

„Aspetto című szóló zongorára írt kompozíciómat Bartók Béla op. 14-es szvitje ihlette. Első változatának bemutatója 2016-ban volt Olaszországban, a Római Magyar Akadémián, Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából. Benne

kísérletet tettem egy olyan négytételesség felfedezésére, amiben az elsőtől a harmadik tételig egyre hevesebb zenei anyagok következnek, hogy a mű a tetőpontjához érve hirtelen visszahulljon a merengő negyedik tételbe.

A 2018-ban revidiált változat tételcímei: I. Melodia, II. Scherzo, III. Friss, és IV. Quando arriverai al prato del silenzio, azaz Mikor elérkezel a csönd mezejére” – nyilatkozott a szerző.

Az eseménynek különleges jelentőséget ad, hogy Kína, ahogy jelentős globális gazdasági szereplővé vált, úgy tört előre a nyugati klasszikus zenében is. Sorra zenekarok jöttek létre, koncerttermek épültek, nőnek a lemezeladások, a kínai gyártmányú zongorák és hegedűk egyre jelentősebb résztvevői a hangszerpiacnak, a zeneiskolai zongoranövendékek száma mintegy 50 millióra becsülhető, egyre több kínai zenész tanul és dolgozik nyugaton.

Az európai klasszikus zene Kínában a popkultúrához hasonló rajongást vált ki. A fiatalok nagy számban járnak hangversenyekre, nem ritka, hogy Mozart portréját teszik az iskolatáskákra.

„Köszönetet mondok a Zeneakadémia rektorhelyettesének, Fekete Gyula tanár úrnak, továbbá Magyarország Hongkongi Főkonzulátusának, valamint Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzata polgármesterének, Vattamány Zsoltnak, hogy segítségnyújtásukkal és támogatásukkal hozzájárulnak a hongkongi utazásomhoz.”

Bucz Magor Aspetto című kompozíciója 2019. április 4-én, 16.45-kor, a szerző előadásában lesz hallható a Hong Kong Baptist University zeneművészeti karának hangversenytermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!