TÉR /// ERŐ II.

2019.04.26. 16:50

Az építészet jövőjébe mutat a Nemzeti Szalon kiállítása

A kiállításon a badacsonytomaji csupa kő, Árpád-kori körtemplomokat idéző Szent István-kápolnától egészen a legnagyobb és legújabb budapesti irodaházakig terjed a látnivalók köre.

Budapest, 2019. április 25. Érdeklõdõ a Tér /// Erõ. - II. Építészeti Nemzeti Szalon címû kortárs építészeti kiállítás sajtóbejárásán a budapesti Mûcsarnokban 2019. április 25-én. MTI/Mónus Márton

Hogy mennyire vagány a magyar építészet? Ezt nem az újságíró, hanem a TÉR /// ERŐ II. Építészeti Nemzeti Szalon szervezői kérdezik. A kiállítás utolsó, Hello Wood nevű interaktív termében ugyanis ízlésünk szerint „megmérhetjük” annak teljesítményét – olvashatjuk a Magyar Nemzet cikkében.

Különféle színű lécek közül válogathatunk, melyekből 40-től egészen 100 centiméterig vághatunk le egy darabot, aszerint, hogy mennyire győztek meg az előző termek alkotásai. Ez kétségtelenül szellemesebb megoldás egy építészeti kiállításon, mint a szokásos vendégkönyv.

De miről mondhatnak véleményt a látogatók? Röviden a kortárs magyar építészet legérdekesebb épületeiről és terveiről, amelyek között egyaránt van tájba simuló, organikus ház és a környezetét uraló, már-már brutalista irodaépület is.

Hetven képernyőn csaknem 280 projektet láthatunk, melyek nagyjából 800 építész munkájáról tanúskodnak.

A badacsonytomaji csupa kő, Árpád-kori körtemplomokat idéző Szent István-kápolnától egészen a legnagyobb és legújabb budapesti irodaházakig, szállodákig lényegében mindenféle rendeltetésű épületet megtalálhatunk a szalon kiállításán.

A Műcsarnok középső termei-­ben a 2014–2019 közötti építészet keresztmetszetét mutatják be, több mint 120 már felépített, felújított vagy még készülő épületet. Sokukról igen részletes makettet is készítettek – ilyen a nemrég felújított karmelita kolostoré vagy az Operaház új Eiffel Műhelyházáé, amely talán a legnagyobb és legrészletesebb ilyen elem a kiállításon.

Az építészeti szalon nemcsak a szakembereknek vagy az építészet rajongóinak szól, hanem azoknak is, akik kíváncsiak arra, mely építészek, milyen divatok, törekvések határozzák meg és fogják ezentúl is meghatározni városaink és vidékünk arculatát.

A jövő körvonalai című szekcióban egészen futurisztikus épületterveket is láthatunk egy ultramodern elgondolású várfelújítástól kezdve egy hatalmas tengeri hulladékfeldolgozó üzemig.

A szalonon külön blokkban mutatják be a hírneves Miskolci Építészeti Műhely (1977–1990) tervezőinek munkásságát, de megemlékeznek a XX. századi magyar építészet történetének egyik legeredetibb, újító alkotójáról, a hatvan éve elhunyt Medgyaszay Istvánról is (1877–1959).

A hét szekcióra osztott tárlatot 23 szakmai és társművészeti program is kíséri augusztus 25-ig.

Borítókép:

Érdeklődő a Tér /// Erő. – II. Építészeti Nemzeti Szalon című kortárs építészeti kiállítás sajtóbejárásán a budapesti Műcsarnokban 2019. április 25-én.

MTI/Mónus Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!