Kultúra, közösség, hagyomány

2019.04.17. 11:03

Család és művelődés témájában rendeznek konferenciát

Forrás: Shutterstock

Család és közösség témakörben rendezi meg az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. a XI. stratégiai konferenciát 2019. április 17-18-án, a Lakitelek Népfőiskolán együttműködésben a Nagycsaládosok Országos Egyesületével – adja hírül a kultura.hu.

Mint írják, az NMI tevékenységében kiemelt figyelmet szentel a családoknak: nemcsak szakmai hitvallás, hanem napi tapasztalat, hogy a mentális egészség alapja a megtartó közösség, és a közösségi lét már önmagában családi mintákra épít.

A gazdag magyar kultúra átörökítésének és folytonosságának letéteményesei a hagyományaikat ismerő, gyökereikhez ragaszkodó, kulturálisan tudatos, közösségi szemléletet valló családok.

A „Család és közösség” című konferencia egyben a közösségi művelődés XI. stratégiai konferenciája is – a szakma országos folyamatairól és lehetőségeiről évente két alkalommal képet nyújtó sorozatot 2012-ben a Nemzeti Művelődési Intézet indította útjára az Emberi Erőforrások Minisztériumának folyamatos támogatásával.

A rangos esemény ezúttal azt vizsgálja, hogy mit tehet a közművelődés a magyar családok közösségi bevonása érdekében.

A konferencia programjában szociológiai, művelődéstörténeti, néprajzi, felnőttképzési, kutatástörténeti, gazdasági előadások hangzanak majd el a témához kapcsolódva. Az esemény délutáni kínálatában családbarát jó gyakorlatok és tematikus műhelymunkák szerepelnek – ismertetik.

A konferencia második napján kerül sor a családi és rokoni gondoskodás hagyományát népszerűsítő Kárpát-medencei alkotópályázat, a Komatál Program díjainak átadására

és az alkotásokat felvonultató kiállítás megnyitására, valamint „A komatál hagyományok közösségerősítő szerepe” műhelykonferenciára a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége együttműködésében.

A konferencia a Művelődő közösségek az Alföldön EFOP-3.7.3-16-2017-00149 projekt keretében valósul meg.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!