Magyar Színházak Fesztiválja

2019.04.20. 19:22

Összeállt a kisvárdai színházi találkozó idei programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.

Kisvárda, 2016. június 25. Sinkó Ferenc (b) Terry, Szûcs Ervin (b2) Jan, Pethõ Anikó (b3) Bess és Buzási András (j) Pitts szerepében Vivian Nielsen Hullámtörés címû mûvének elõadásán a Magyar Színházak 28. Kisvárdai Fesztiválján 2016. június 24-én este. A Kolozsvári Állami Magyar Színház elõadását Tom Dugdale rendezte. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A színházi seregszemlének ezúttal is a Művészetek Háza, a Bagolyvár szabadtéri színpada és a zsinagóga ad otthont, a koncerteket és az előadóesteket a főtéren és a Szent László utcában felállított színpadokon, illetve a Coffee Tea Areában rendezik meg – közölte a szervező Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza.

A kiadott program szerint a fesztiválra meghívott hazai és határon túli társulatok 12 versenyelőadást mutatnak be a közönségnek és a szakmai zsűrinek, további 11-et pedig díszelőadásként, illetve versenyen kívüli előadásként tekinthet meg a nagyérdemű.

A június 21-re tervezett első versenyelőadás Botos Bálint Liget című drámája lesz a kolozsvári Váróterem Projekt Alternatív Színházi Társulat színrevitelében, az egy nappal későbbi megnyitót követően pedig a Nemzeti Színház társulata Döbrentei Sarolta Sára asszony című drámáját mutatja be.

Látható lesz Szép Ernő Lila ákác című zenés története a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata előadásában, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című drámáját az Aradi Kamaraszínház tolmácsolja, a Vajdasági Tanyaszínház pedig a Marin Drzic Dundo maroje című műve alapján készült Pé'z, hova mész? című vígjátékot állítja színpadra.

A közönség a versenyprogramban megtekintheti az Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című filmjéből készült színpadi játékot a Csallóközi Csavar Színház társulatának előadásában, a Kassai Thália Színház tolmácsolásában Ferdinand von Schirach Terror című drámáját, illetve Anton Pavlovics Csehov Apátlanul című drámáját a nagyváradi Szigligeti Színház színrevitelében.

Egy másik Csehov-drámát, a Három nővért a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház mutatja be, míg Jordi Galcerán drámáját, A Grönholm-módszert a kézdivásárhelyi Városi Színház hozza el Kisvárdára. Emellett látható lesz a Bernardo Bertolucci filmje alapján színpadra állított Álmodozók – Egy forradalom fantazmagóriája című előadás az Újvidéki Színház produkciójában.

A már hagyományos hallgatói minifesztivál keretében, de versenyelőadásként debütál a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem közös bemutatója: a fiatal színészekből álló társulatok Maria Wojtyszko kortárs lengyel drámaíró Sam, avagy felkészülés a családi életre című darabját mutatják be.

A versenyen kívüli előadások sorát az ExperiDance Production Nagyidai cigányok című előadása nyitja a színházi seregszemlén, de megtekinthető lesz a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Rengeteg Ábel és Kürtős Kata című bábjátéka, a Maros Művészegyüttes, a marosvásárhelyi Spectrum Színház és a Kisvárdai Várszínház közös díszelőadása, a Tamási Áron művéből készült Tündöklő Jeromos drámai játék, illetve Claude Magnier Oscar című vígjátéka a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadásában.

A budapesti Madách Színház Joe Dipietro Ügyes kis hazugságok című előadását hozza el a felső-szabolcsi kisvárosba, de látható lesz a Joe Masteroff, John Kander és Fred Ebb jegyezte, Cabaret című musical a Turay Ida Színház, valamint Andrási Attila Tizennyolc című történelmi drámája a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház bemutatójában.

A hallgatói minifesztivál további két, immár versenyen kívüli bemutatója közül az egyik William Shakespeare A makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása című vígjátékának adaptációja, a We are shrewd! lesz a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és az Újvidéki Művészeti Akadémia vizsgaelőadásában, a kolozsvári BBTE Színház és Film Kar Magyar Színházi Intézetének végzős színészhallgatói pedig Jerome David Salinger Zabhegyezőjét viszik színre.

A debreceni Csokonai Színház társulata Presser Gábor és Sztevanovity Dusán klasszikusát, A padlást adják elő, a június 29-i záróünnepség után a fesztivált a Budapesti Operettszínház Szeretni bolondulásig című műsora zárja majd.

A kísérőrendezvények között a Coffee Tea Areában Pindroch Csaba, valamint Szemerédi Bernadett önálló műsorait tekinthetik meg a kisvárdaiak, a főtéri színpadon Szikora Róbert és az R-GO ad koncertet, az utolsó fesztiválnapon pedig Sardar Tagirovsky rendező tartja meg a korábbi fesztiválokon is megszokott workshopprezentációját.

Borítókép: Sinkó Ferenc (b) Terry, Szűcs Ervin (b2) Jan, Pethő Anikó (b3) Bess és Buzási András (j) Pitts szerepében Vivian Nielsen Hullámtörés című művének előadásán a Magyar Színházak 28. Kisvárdai Fesztiválján 2016. június 24-én este, a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadását Tom Dugdale rendezte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!