MÁS/KÉP(P)

2019.06.20. 22:00

Gazdag Munkácsy-tárlatot nyitottak

Munkácsy MÁS/KÉP(P) címmel a festőművész pályájának termékeny időszakát bemutató tárlat nyílt csütörtökön a debreceni Déri Múzeumban.

Debrecen, 2019. június 20. Érdeklõdõk a MUNKÁCSY MÁS/KÉP(P) címû kiállítás megnyitóján a debreceni Déri Múzeumban 2019. június 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Papp László, Debrecen polgármestere a megnyitón hangsúlyozta:

a kiállítás apropóját részben az adta, hogy a művész 175 évvel ezelőtt született, részben pedig az, hogy több mint száz év kálvária után Munkácsy Krisztus-trilógiája végleg megtalálta helyét a múzeumban.

Emlékeztetett arra, hogy január elején a Golgota című festmény jogi értelemben is hazatalált. A polgármester bejelentette: a Golgota a magyar kormány döntésének köszönhetően nem csak letétbe került a Déri Múzeumba, hanem immár a kép kezelői jogát is megkapta az intézmény.

Papp László szerint ez a döntés a múzeumban végzett szakmai munka elismerése, és bizonyítéka annak, hogy a trilógia méltó helyen van Debrecenben.

Munkácsy Mihály lakásának szalonját bemutató installáció
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Angi János, a Déri Múzeum igazgatója közölte: azzal, hogy a Golgota kezelői joga az intézményhez került, a múzeum és Debrecen műkincs vagyona 3 milliárd forinttal gyarapodott.

Papp László elmondta:

a három monumentális Munkácsy-alkotást tavaly 65 ezren látták, a Déri Múzeum látogatóinak száma pedig 2018-ban csaknem elérte a 160 ezret.

„Ez a látogatói szám felveszi a versenyt nagyon sok fővárosi közgyűjteménnyel, múzeummal is” – hangoztatta, hozzátéve, hogy Debrecen készen áll arra, hogy újabb országos jelentőségű közgyűjteménynek adjon helyet.

A Debreceni Egyetem képzése, a városban dolgozó múzeumi szakemberek garanciái annak, hogy Debrecen a közgyűjtemények területén akár ambiciózusabb terveket is kitűzzön maga elé – fogalmazott.

Érdeklődőkből nem volt hiány a megnyitón
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A Munkácsy MÁS/KÉP(P) című kiállítás időutazásra hívja a látogatókat.

A művész 1874 és 1896 közötti termékeny időszakába enged betekintést.

Az érdeklődők megismerhetik a festő párizsi műtermét, festményein, személyes tárgyain keresztül pedig közelebb kerülhetnek Munkácsy életéhez. A Zoltai Lajos-terem alsó szintjén a trilógia születését állították a kiállítás középpontjába.

Megtekinthető a Golgota című festmény 1883-ban készült szín és kompozíciós vázlata és néhány rajz az Ecce Homo tervezési időszakából.

A felső szinten Munkácsy Mihály életéből fennmaradt emlékekkel találkozhatnak a látogatók. A tárlaton bemutatják a művész esernyőjét, bőrkesztyűjét, hajkeféjét, névjegykártyáját és esküvői meghívóját is.

A kiállítás, amely a békéscsbai Munkácsy Mihály Múzeum és a Nemzeti Galéria közreműködésével jött létre, december végéig látható a Déri Múzeumban.

Borítókép: Érdeklődők a MUNKÁCSY MÁS/KÉP(P) című kiállítás megnyitóján a debreceni Déri Múzeumban 2019. június 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!