Nápoly szerelmese

2019.07.19. 12:12

Meghalt Luciano De Crescenzo olasz bestselleríró

Világszerte ismertté Cosi parlo Bellavista (Imígyen szóla Bellavista) című kötete tette.

Portrait de l'ecrivain italien Luciano De Crescenzo (ne en 1935) ©Effigie/Leemage

Forrás: AFP/Leemage

A kilencvenéves korában elhunyt szerző halálát a műveit megjelentető Mondadori milánói kiadói csoport erősítette meg. Az 1928. augusztus 18-án született De Crescenzót néhány napja kórházban kezelték.

A nápolyi születésű író mintegy 30 műve vált bestsellerré.

Köteteiben a filozófiai témákat humorral fűszerezve kötötte össze az olasz, azon belül is a nápolyi életérzéssel és mentalitással.

Mintegy 20 nyelvre lefordított művei több milliós példányszámban keltek el. Világszerte ismertté Cosi parlo Bellavista (Imígyen szóla Bellavista) című kötete tette, amelyből azonos címen – De Crescenzóval a főszerepben – film is készült 1985-ben.

De Crescenzo eredetileg mérnöknek tanult a Nápolyi Egyetemen, majd az IBM vezető mérnöke lett. Az 1970-es évektől kezdve aztán egészen az írásnak és a filozófiának szentelte magát. Forgatókönyvíróként és rendezőként is aktív volt, a Cosi parlo Bellavistán kívül három további filmben közreműködött ilyen munkakörökben.

Magyarul megjelent egyik legismertebb kötete A görög filozófia rendhagyó története, melyet több európai gimnáziumban és egyetemen segédkönyvként használnak.

De Crescenzo saját bevallása szerint a prozopagnózia nevű ritka betegségben, más néven arcvakságban szenvedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!