Emberközelből

2019.09.19. 15:08

Csendőrsorsokról írt könyvet Vincze Gábor

Mintegy 50 egykori csendőr 1945 utáni sorsának alakulását kíséri végig írásában.

Forrás: delmagyar.hu

Csendőrsorsok 1945 után az állambiztonsági és népbírósági iratok tükrében címmel írt könyvet Vincze Gábor, a hódmezővásárhelyi Emlékpont történésze – adott hírt a közelmúltban megjelent kötetről a delmagyar.hu.

Vincze Gábor Ópusztaszeren dolgozott, amikor 2015 tavaszán megkereste ott Kőrössy Zoltán, az amerikai székhelyű Magyar Királyi Csendőr Bajtársi Közösség vezetője és felesége, Katalin, és felvetették, lehetne egy csendőrkiállítás az emlékparkban. A történész rábólintott, megcsinálta, ezután kezdett érdeklődni a téma, a csendőrsorsok iránt.

A vidék rendjéért felelős testületet 1945. május 10-én kormányrendelettel szüntették meg, és azt követően tagjai családjukkal együtt, másodrendű állampolgárokká váltak. Viselniük kellett a kollektív bűnösség bélyegét, sokukat szinte életük végéig figyelték, 70-80 esztendős korukban zárták le dossziéjukat.

Vincze Gábor könyvében mintegy félszáz csendőrsorsot ismertet, szakaszvezetőtől az ezredesig, orosz és nyugati fogságba kerültekét, a szegedi és a gyulai népbíróság elé citáltakét.

Legjobban az első, a sövényházi – ma Ópusztaszer – Jenei Károly szakaszvezető sorsa fogta meg. Kétszer kísérelt meg öngyilkosságot, először 1961-ben, mert az erőszakos téeszesítéskor elvették mindenét, folyamatosan zaklatták. Végül 1971-ben már sikerült megölnie magát. A lánya azt mondta: azért tette, mert nem bírta elviselni a rendszert.

A történész célja, hogy Békés és Csongrád megye összes, mintegy 100 csendőrdossziéját feldolgozza. A munkát elkezdte, a csongrádinak már a felénél tart, lesznek benne vásárhelyiek és környékbeliek is. Ha minden jól alakul, azzal jövő tavaszra készül el. A következő csendőrkötetet 2021-ben szeretné megjelentetni.

Borítókép: Vincze Gábor a könyvével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!