Szintézis Trianonról

2019.10.04. 14:51

Elvégezte a házi feladatát a magyar történésztársadalom (videó)

Ez az első eset, hogy több mint 30 jeles történész dolgozott egy köteten. És ez csak a kezdet, mert a Magyarságkutató Intézetnek épp az az egyik feladata, hogy összehozza a különböző tudományterületek kutatóit.

A Nemzeti Múzeum Dísztermében a Magyarságkutató Intézet rendezvényét, ahol a „Trianoni békediktátum története” című sorozat első kötetét, a „Trianon nagy háború alatti előzményei, az Osztrák-Magyar Monarchia bukása (1914-1918)” című művet mutatták be – olvasható az intézet közleményében.

Az eseményt Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója nyitotta meg. Beszédében kiemelte: ez az első eset, hogy több mint 30 jeles történész dolgozott egy köteten.

Mint mondta: ez csak a kezdet, a Magyarságkutató Intézetnek egyik feladata, hogy összekapcsolja, közös asztalhoz ültesse a különböző tudományterületek kutatóit.

Vizi László Tamás, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese, egyben a kötet egyik szerzője részletesen ismertette a művet:

a kötet vizsgálja az Osztrák-Magyar Monarchia 1914 előtti állapotát, társadalmi helyzetét, geopolitikai lehetőségeit. Ugyanakkor kitér a belpolitikai viszonyokra is, bemutatja, hogy mi történt a Magyar Királyságban a háború előtt.

Nánay Mihály, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke, a kötet egyik szerzője reményét fejezte ki, hogy a kötet segít abban, hogy a 20. század és annak előzménye fokozottabb szerepet kap majd nemcsak a felsőoktatás, hanem a közoktatás világában is.

A közönségnek, ahol sok fiatal is jelen volt,

Gulyás László, a Magyarságkutató Intézet tudományos főmunkatársa hangsúlyozta: ideje volt, hogy egy szintézis szülessen Trianon történetéről.

A kötet főszerkesztőjeként kiemelte: az elmúlt 30 évben nem született olyan munka, amelyen ennyi történész dolgozott volna. Mint mondta, ez ad reményt ahhoz, hogy a következő kötetek is elkészüljenek.

" width="640" height="360" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

Borítókép:

Fiatal vendégek a Magyarságkutató Intézet könyvbemutatóján 2019. október 2-án.

Forrás: Magyarságkutató Intézet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!