Konferencia

2019.10.16. 13:16

Hagyományról, identitásról és történelemről tanácskoznak a reformátusok

A református lelkészi műveltség évszázados változásai, a kulturális ellenállás a kommunizmusban, valamint az egyházi múltfeltárás és ügynökkérdés szerepelnek a második alkalommal meghirdetett Hit – Identitás – Történelem (HIT) konferencia kiemelt témái között.

Az október 21-22-i református egyháztörténeti konferencia programja emellett a Tanácsköztársaság és Trianon századik évfordulójával, a négyszáz éves dortrechti zsinattal, valamint a jog és a reformátusság kapcsolatával is kiemelten foglalkozik majd.

A tanácskozás négy szekciójának összesen több mint nyolcvan előadója a legkülönfélébb történeti megközelítésekből (egyház-, művelődés-, társadalom-, mentalitás-, teológia- és jogtörténet) vizsgálja majd a magyar reformátusság közel fél évezredes történetét a Károli Gáspár Református Egyetem szervezésében.

A konferencia plakátja
Forrás: reformatus.hu

A hazai protestáns egyháztörténet-kutatás legnagyobb seregszemléjén ott lesz mások mellett Balog Zoltán református lelkipásztor, miniszterelnöki biztos, volt emberierőforrás-miniszter, Bogárdi Szabó István teológus, református püspök, Bognár Zalán történész, a Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának alelnöke, Buzogány Dezső kolozsvári történész, Czibere Károly szociálpolitikus, korábbi államtitkár, Dienes Dénes sárospataki egyháztörténész, Földváryné Kiss Réka történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, Petrőczi Éva költő és irodalomtörténész, Szabó András budapesti irodalomtörténész és Szűcs Ferenc budapesti teológus is.

A tanácskozáson bemutatják továbbá a HIT 2018 konferenciájának előadásait tartalmazó kötetet, amiképpen az idei előadások is megjelennek majd nyomtatott formában, így az érdeklődők utólag is megismerkedhetnek a kutatási eredményekkel – közölték a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!