Bárki bekapcsolódhat

2020.01.25. 18:25

Önkénteseket várnak Európa legnagyobb passiójátékába

2020 önkéntest várnak a szervezők Európa legnagyobb passiójátékának előadásához 2020. április 4-re a Papp László Budapest Sportarénába. Jelentkezni 12 éves kortól és az országból bárhonnan lehet a rendezvény honlapján.

Forrás: MW

Az európai keresztény közösségi kultúra egyik alapköve volt a minden településen húsvét előtt előadott passiójáték, olyannyira, hogy a mai európai színjátszás is ebből nőtte ki magát. 1945-ig szinte minden magyar templomi közösségnek önálló színjátszó társulata volt, amely előadta a passiót. A rendszerváltást követően csak néhány helyen éledt újjá ez a hagyomány, pedig

a közösségek újjáépítésének alapkövei lehetnek az egy-egy település lakosságát megmozgató közösségi színjátékok, történelmi felvonulások, passiójátékok.

2020-ban ezek közül a Papp László Budapest Sportarénában 2020 önkéntes részvételével megrendezendő Passió 2020 Európa legnagyobb passiójátékává válhat. A Budapest Aréna küzdőtere színpadtérré alakul, ahol Jézus életének utolsó napjait, óráit 2020 jelmezes közreműködő segítségével adják elő egy közel másfél órás passiójátékban.

A darab szerzője és rendezője, Meskó Zsolt a kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón
Fotó: MW

Az előadás a ferences szerzetesek passiójátszási hagyományára épül, amely megteremtette például a legendás Csíksomlyói passiót is. Ezek az előadások mindig a kor emberének szemével láttatják a kétezer évvel ezelőtti történetet.

A Passió 2020 hőse Jézus mellett egy mai huszonéves pályakezdő fiatalember, aki saját kételyein, útkeresésén keresztül szemléli Jézus szenvedéstörténetét és jut el általa a saját útjára.

Jézus élete és szenvedéstörténete a keresztény Európa történeti alapja. Megkerülhetetlen része Európa közös kulturális és szellemtörténetének is.

Az önkéntesek toborzásánál az életkor alsó korhatárán kívül sincs más kritérium, mindenkit szeretettel várnak a szervezők, aki szívesen részt venne a produkcióban. A Passió 2020 egyedülálló a magyar színjátszásban, Európa és a világ passiójátszásában, így méltán válhat példaértékűvé az egész kontinensen. Jelentkezni 12 éves kortól lehet a passio2020.hu oldalon.

A Jézust alakító György-Rózsa Sándor a kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón
Fotó: MW

A szervezők örömmel fogadják, ha a jelentkező férfiak szakáll növesztését is vállalják. Szereplőket várnak római katonáknak, római előkelőnek, jeruzsálemi asszonyoknak, férfiaknak, ifjaknak. Nagyon fontos tudnivaló, hogy minden szereplőre három jelmezes próba vár, és két előadás április 4-én szombaton, 15 és 19 órakor a Papp László Budapest Sportarénában.

A közreműködéshez előképzettségre nincs szükség, bárki bekapcsolódhat, a fellépők számára a helyszínen korhű jelmezeket biztosítanak.

A darabot Meskó Zsolt írta és rendezi, Jézust György-Rózsa Sándor alakítja, a zene a Kronos Quartethez köthető.

Borítóképünk a kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón készült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!