Jazztavasz

2020.02.12. 10:33

A dzsessz élő legendái lépnek fel a Müpában (videó)

Roy Ayers, Lee Ritenour, Dave Grusin, Kamasi Washington és Wynton Marsalis mellett Rebekka Bakken norvég énekesnő ad koncertet.

Interview with the norwegian singer Rebekka Bakken in Vienna on 20 May 2014. (Photo credit should read "HANS KLAUS TECHT/APA-PictureDesk via AFP")

Forrás: APA/AFP

Fotó: Hans Klaus Techt

A világ első számú vibrafonistája, Roy Ayers május 22-én zenél először Magyarországon, Kamasi Washington tenorszaxofonos június 26-án a Heaven and Earth című művét mutatja be. A Jazzlegendák sorozat részeként június 29-én Lee Ritenour és Dave Grusin ad koncertet, míg Wynton Marsalis július 6-án lép a közönség elé a vezetésével működő Jazz at Lincoln Center Orchestra kíséretében.

Rebekka Bakken a Jazztavasz sorozat keretében rendezett, május 9-i koncertjén a látogatók többek közt szemelvényeket hallhatnak a Little Drop of Poison című albumról és a Things You Leave Behind című lemez dalaiból is.

Roy Ayers a jazz világ egyik legismertebb szereplője. Hatással volt a dzsessz-funk, a souldzsessz, az afrobeat, az acid dzsessz, a neosoul és a dzsesszes house alakulására.

Az amerikai Lee Ritenour és Dave Grusin már 17 közös albumot jelentetett meg. Ritenour dolgozott többek között Aretha Franklinnel, Barbra Streisanddal, a Pink Floyddal, a Simon & Garfunkel duóval és Frank Sinatrával, és a hetvenes évek óta negyvennél is több lemezt adott ki. A 85 éves Dave Grusin a hatvanas évek vége óta komponál kísérőzenét filmekhez, nevéhez fűződik az Aranyoskám, A csodálatos Baker fiúk, a Havanna vagy A cég című filmek muzsikája, egy Oscar-díjjal és hét jelöléssel jutalmazták.

A Wynton Marsalis vezetésével működő, tizenöt tagú Jazz at Lincoln Center Orchestra napjaink kiváló hangszeres szólistáiból és zenekari muzsikusaiból alakult.

Borítókép: Rebekka Bakken énekesnő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!