Március 6.

2020.02.26. 12:43

Az írott nyelv zavarai állnak a logopédia napjának középpontjában

Országszerte programokkal várják az érdeklődőket a logopédia európai napján, március 6-án, az idei központi témát az írott nyelv, azaz az olvasás és az írás zavarai adják – közölték a szervezők szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Forrás: Shutterstock

Fehérné Kovács Zsuzsanna, a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület elnöke azt mondta:

az esemény célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét a problémára, mert támogatás nélkül kérdéses az érintett gyerekek iskolai előrehaladása.

Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója közölte, Budapesten húszezer gyereknek nyújtanak nyelvi és beszédfejlesztést.

A három- és ötéves korban végzett szűrések nagyon fontosak, azoknak köszönhetően ugyanis időben el lehet kezdeni a terápiát, és ezáltal meg lehet előzni, hogy a gyermeknek később tanulási nehézségei legyenek

emelte ki.

Hozzátette: a szakszolgálat a logopédia európai napja alkalmából a főváros minden kerületében programokkal várja majd az érdeklődőket.

Perkó László, a sajtótájékoztatónak helyet adó Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Öveges József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának igazgatója elmondta:

tanulóik több mint 30 százaléka diszlexiás vagy tanulási zavarral küzd. Az ő képzésük, fejlesztésük komoly feladat, ezért az iskola mindent megtesz azért, hogy lépést tartson a szakma elvárásaival

hangsúlyozta.

Molnárné Bogáth Réka, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XXII. kerületi tagintézményének logopédusa arról szólt, hogy kilencedik alkalommal rendezik meg a Nyitott kapuk a logopédián című programot a Klauzál Gábor Művelődési Központban, március 4-én. Emellett főleg a központi témához kapcsolódó előadásokat, műhelymunkákat szerveznek tette hozzá.

Március 6-a 2004 óta a logopédia európai napja az Európai Unió Logopédusainak Állandó Bizottsága kezdeményezésére.

Magyarországon 2012-től tartanak ezen a napon rendezvényeket, amelyek célja, hogy felhívják a figyelmet a kommunikációs zavarok sokféleségére, azoknak az egészségre, az életminőségre gyakorolt hatásaira, valamint a logopédiával kapcsolatos kérdésekre.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!