alkotói kreativitás

2020.04.18. 12:32

Digitálisan folytatódik a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programja

A tíz döntős közül a szakmai zsűri április végén választja ki az öt nyertest, akik leforgathatják első mozifilmjüket.

Digitálisan folytatódik a Nemzeti Filmintézet (NFI) fiatal alkotókat támogató Inkubátor Programja, amelynek – közölte az NFI.

A 2015-ben indított kezdeményezés célja a pályakezdő filmesek innovatív alkotói bemutatkozásának és aktuális témák feldolgozásának támogatása.

Az Inkubátor Programra a diplomás, de első egész estés filmet moziban még be nem mutatott rendezők mellett azok az alkotók jelentkezhettek, akik rövidfilmjükkel már szerepeltek nemzetközi fesztiválokon. Ezúttal először azok a rendezők is jelentkezhettek, akik Magyarországon országos televízióban bemutatott alkotást jegyeznek – olvasható a közleményben.

A program alapelve, hogy az NFI a mozifilmekhez képest jóval kisebb költségvetést biztosít a nyertes produkcióknak, így az alkotói kreativitásnak különös szerepe van.

Az előzsűri korábban a 60 beérkezett pályázatból 10 filmtervet választott be a döntőbe.

Ezek közül azt az öt nyertes filmtervet, melyekből film készülhet, az elkészült forgatókönyvek és az alkotók online prezentációi alapján választja ki április végén az NFI által felkért szakmai zsűri.

A bíráló bizottságot Böszörményi Gábor filmforgalmazási szakember, Deák Kristóf Oscar-díjas rendező, Horváth Márta filmvásárló, -szerkesztő, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Krigler Gábor kreatív producer alkotja idén.

Az NFI közösségi média csatornáin április 17. és 26. között minden nap bemutat egy döntős filmtervet és lehetőséget biztosít az érdeklődőknek, hogy hozzászólás formájában a filmterv alkotójától kérdezhessenek. Esténként pedig az NFI a figyelmet az ifjú alkotók korábbi rövidfilmjeire irányítja, melyek ingyenesen megtekinthetők lesznek online.

A zsűri döntése alapján az 5 nyertest április 30-án, a magyar film napján jelentik be.

A nyertes filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 67 millió, a dokumentumfilmeknél 24 millió, az animációs filmeknél pedig 87 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program.

A fiatal alkotóknak az NFI a filmkészítés során az anyagi támogatás mellett szakmai támogatást is biztosít.

Az Inkubátor Program keretében eddig 24 elsőfilmes csapat kapott támogatást, köztük Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, amelynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták.

Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje a locarnói premiert követően világszerte nagy siker volt. Tavaly ősszel mutatták be Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz című filmjét, mely az első magyar mozifilm volt kifejezetten a Z generációról, továbbá Nagy Zoltán Szép csendben című drámáját, mely egy ifjúsági zenekar kulisszái mögé engedett bepillantást. Visky Ábel Mesék a zárkából című kreatív dokumentumfilmje az év elején készült el.

Jelenleg is folynak az utómunkálatai Bakony Alexa Egy fiú címmel készülő dokufilmjének, mely elnyerte a Sundance Intézet támogatását is. Grosan Cristina és Rainer-Micsinyei Nóra

A legjobb dolgokon bőgni kell című dramedy-je, Kis Hajni Külön falka munkacímen készülő első mozifilmje, továbbá Lőrincz Nándor és Nagy Bálint Legjobb tudomásom szerint című drámája is az utómunkánál tart. Az NFI közleménye szerint javában tart a gyártása többek között Szirmai Márton diktatúrákon átívelő, Hol rontottam el? című animációs filmjének és számos filmterv gyártás-előkészítésén dolgoznak az ifjú alkotók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!