Járvány

2020.04.26. 07:30

Tanuljon néptáncot és népdalokat otthon! (videó)

Újszerű hagyományőrző kezdeményezéssel, a FolkOtthonnal jelent meg az online térben Varga Zoltán László táncoktató, kulturális szervező. A programsorozat hamar népszerűvé vált sokak otthonában, így a szervezők a folyamatos bővítésén dolgoznak.

Forrás: FolkOtthon

Fotó: Bergics Balazs

- Három hete még a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében dolgoztunk párommal New Jersey államban, táncot oktattunk. Egy texasi bemutatóról érkeztünk haza, amikor szembesültünk a koronavírus okozta káosszal. Közösségi programjainknak vége szakadt, így elhatároztam, hogy a Facebook-oldalamon online táncoktatást indítok – emlékezik Varga Zoltán László a kezdetekre.

A táncpedagógus alapötletét hamar kibővítette, és más népművészeti területek szakembereit is bevonta az akcióba. Olyan nevek csatlakoztak hozzá, mint Berecz István aranysarkantyús néptáncos és Paár Julcsi énekes. A Hagyományok Házából Klitsie-Szabad Boglárka mesemondásra jelentkezett, de a FolkOtthon vendégeinek sorában láthatjuk Berecz András ének- és mesemondót, valamint Szalóki Ágnes előadóművészt is.

Berecz Andrástól nagykunsági pásztordalokat tanulhatunk:

A FolkOtthon Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján heti két alkalommal kalotaszegi legényest oktatnak kezdőknek, illetve a széki sűrű és ritka tempót szintén a kezdőknek ajánlják. A virtuóz széki legenda, Tamás Márton ’Kántor’ táncából a középhaladók okulhatnak, a már említett Berecz István az inaktelki legényest ismerteti meg az érdeklődőkkel, Paár Julcsival pedig a buzai dalok tanítójaként találkozhatunk hétről hétre.

Melles Endre, a Háromszék Táncegyüttes táncosa széki ritka és sűrű tempót oktat haladóknak:

Borítóképünkön Berecz András ének- és mesemondó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!