szavazatok és ajánlások alapján

2020.05.17. 10:35

Összeállította jövő évi emlékérme-kibocsátási programját a Magyar Nemzeti Bank

Jövőre tizenhárom témában tervez emlékérmét kibocsátani a jegybank, három korábban megkezdett sorozatot folytat, egy új arany, ezüst és színesfém emlékérmét egyaránt tartalmazó sorozatot indít.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyilvános konzultáció keretében beérkezett szavazatok és ajánlások alapján alakította ki a 2021. évi emlékérme-kibocsátás programját. A világjárvány miatt elhalasztották az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, valamint a XXXII. Nyári Olimpiai Játékokat és a XVI. Labdarúgó Európa-bajnokságot, így az MNB idei programjából ezek a tematikák átkerültek a jövő évibe. A konzultáció keretében többek között

a hazánkban jövőre megrendezendő vadászati és természeti világkiállítás és az önálló hazai ügyészi szervezet alapításának 150. évfordulója tematikák emlékérmén való megjelentetésére érkezett javaslat

- olvasható a közleményben.

Mint írják,

folytatódnak a korábbi években megkezdett, népszerű emlékérme-sorozatok,

többek között Szent Erzsébet tiszteletére az Árpád-házi magyar szenteket bemutató arany emlékérme-sorozat bővül, míg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark alapításának 50. évfordulója alkalmából készül bronzpatinázott színesfém emlékérmére a nemzeti emlékhelyek sorozat 8. elemeként.

A 2021-es emlékérme-kibocsátási program különlegessége többek között egy új, az Országépítő uralkodók Árpád-dinasztiájából megnevezésű sorozat indítása, valamint Benyovszky Móric születésének 275. évfordulója alkalmából bocsát ki a jegybank ezüst emlékérméket.

A kommüniké kiemeli, hogy különleges alakú emlékérmék is gazdagítják majd a programot, hiszen a tervek szerint a megszokott kerek forma mellett négyszögletes érméket is kibocsátanak. Sopron, a leghűségesebb város tiszteletére különlegesen nagy méretű négyzet alakú ezüst emlékérmék, míg a Millenniumi Földalatti Kisvasút megnyitásának 125. évfordulója alkalmából téglalap alakú színesfém emlékérmék gépi patinázott kivitelben.

Az MNB a jövő évi érmekibocsátási programjában is érvényesíti azt a 2014 óta érvényben lévő alapelvet, hogy minden nemesfém emlékérmének alacsonyabb névértékű színesfém változata is megjelenjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!