program

2020.07.23. 13:16

Szabadtéren lép fel a Kolozsvári Magyar Opera

Az élő zene hangulatát nem lehet csupán felvételekkel, vagy online közvetítésekkel helyettesíteni.

A nagytermi produkciókat szabadtéri koncert- és előadássorozattal igyekszik pótolni a Kolozsvári Magyar Opera. A társulat közölte, július 23. és augusztus 9. között az előadásokat főként az opera udvarán, a Szamos-parton tartják – írja a Krónika.

Az élő zene hangulatát nem lehet csupán felvételekkel, vagy online közvetítésekkel helyettesíteni: a nagytermi előadások szünetelnek ugyan, de ezek hiányát július 23. és augusztus 9. között úgynevezett szabadtéri koncert- és előadássorozattal igyekszik pótolni a Kolozsvári Magyar Opera – közölte a társulat. A jelenleg érvényes rendelkezések értelmében egyelőre nem játszhatnak zárt térben, következésképpen az opera falain kívülre kényszerültek.

Az opera a szükségállapot és a vészhelyzet ideje alatt YouTube-csatornáján tett közzé előadás-felvételeket, emellett a Bánk bán baritonváltozatának augusztus 20-i, budapesti bemutatójára készült. Június elején azt is bejelentette, hogy a korábban júniusra tervezett II. Székelyföldi Operahetet 2020. október 20–25. között szervezik meg Csíkszeredában.

Az első zenés kolozsvári utazás holnap 19 órától Bécs városába repíti a közönséget: a Bécsi nyár című koncert Mozart és Beethoven életművének napos oldaláról szól, a hangverseny helyszínéül az Erdélyi Történeti Múzeumot választotta az opera a jó akusztikájú udvar miatt.

A műsor első felében három Mozart-dal (An Chloe, Als Luise die Briefe, Das Veilchen) derűs előjátékként szolgál Beethoven op.18/3, D-dúr vonósnégyese számára. Ez utóbbi, a neves elődök és kortársak hatásán túl, a nyugodt felszín ellenére fel-felvillantja a későbbi, erőteljes, sorskérdéseket feszegető beethoveni gesztusokat. Ezt követi két, koloratúrákkal díszített ária – a drámaibb hangvételű O zittre nicht, mein lieber Sohn a Varázsfuvolából és az Il mio tesoro in tanto a Don Giovanniból. Az estet négy, párba szerkesztett, ilyen formában talán ritkán felhangzó mű zárja.

Mozart két (valószínűleg már akkor népszerű, Varázsfuvolából származó) témája Beethoven számára is ellenállhatatlannak bizonyult, így született meg utóbbinak két, zongorára és csellóra írott műve, az Ein Mädchen oder Weibchen témájára megalkotott 12, illetve a Bei Männern, welche Liebe fühlen duettre készült 7 variáció. Mindkét esetben előbb elhangzik az eredeti ária, majd az általa megihletett változatok.

Július 25-én, szombaton és 26-án, vasárnap 20 órától adják elő a Mi, muzsikus lelkek... zenére koccintunk című produkciót a Kolozsvári Magyar Opera udvarán. Az 1920–1930-as évek slágereit átdolgozva adja elő Ádám János, Balázs Borbála, Fülöp-Gergely Tímea, Gergely Arnold, Jordán Éva, Kerekes Mária, Kis-Lukács Bernadett, Mányoki Mária, Nagy Szilvia Klára, Peti Tamás Ottó, Rétyi Zsombor, Rigmányi István, Szeibert István, Székely Zsejke, zenei vezető: Incze G. Katalin. Július 30-án, csütörtökön 19 órától a Dalok és levelek – Robert Schumann-dalestet láthatja-hallhatja a közönség, elhangzanak részletek Robert és Clara Schumann levelezéseiből a narrátorok előadásában.

Augusztus 2-án, vasárnap 20 órától az Opera Romantica – Részletek és áriák nagy olasz romantikus és verista operákból című produkció várja a nagyérdeműt szintén a Kolozsvári Magyar Opera udvarán. Előadják: Egyed Apollónia, Barabás Zsuzsa, Fülöp-Gergely Tímea, Balázs Borbála, Veress Orsolya, Bardon Tony, Balla Sándor, Szilágyi János, Fodre Attila, rendezte Gombár Annamária. Augusztus 6-án, csütörtökön a Tánc a „dobozon” kívül – kortárs táncelőadás szerepel a műsorban, augusztus 8-án és 9-én pedig operettgála. Részletek a Kolozsvári Magyar Opera honlapján találhatóak.

Borítókép: Az opera udvara átalakul előadótérré, a Szamos-parton várják az előadások a közönséget • Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház Biró István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!