nagy siker

2020.09.28. 15:00

Mintaprogram indul a Bőköz Fesztivál nyomán

Később az ország más részeire is kiterjeszthető közművelődési mintaprogram indul a Baranya megyei Ormánságban a jövőre hatodik alkalommal megvalósuló Bőköz Fesztivál nyomán – közölték a rendezvény szervezői, egyben a program ötletgazdái sajtótájékoztatón.

A Dél-Baranyában található Ormánság négy községében, Kémesen, Szaporcán, Tésenfán és Drávacsehiben jövőre immár hatodik alkalommal megrendezendő összművészeti esemény fesztiváligazgatója, Pataki András bejelentése szerint a mintaprogramban a négy településen folyamatos kulturális jelenlét valósul meg értékes művészeti programokkal. Mint mondta,

a helyiek kötődése tradícióikhoz, identitásukhoz, kultúrájukhoz kiemelten fontos az ország szegényebb kistérségeiben, s abban bíznak, hogy az ormánsági mintaprogramot az ország más részében is követik majd.

Beszámolt arról, hogy az idei Bőköz Fesztivált ötödik alkalommal is sikeresen, nagy látogatottsággal rendezték meg, ez adta a kiindulópontját annak, hogy egy teljesen új korszakot kezdjenek, amelynek csupán egy része a fesztivál. A szervezők célja, hogy a fesztivál küldetését kiterjesszék, azaz a közművelődési eseményeket és a nívós művészeti programokat ne csak egy eseménydömpingként éljék meg a helyiek, hanem a meglévő értékekre, közösségekre támaszkodva egy folyamatos, kulturális cselekvésre épülő, a hétköznapokba épülő érték jöjjön létre.

A mintaprogram keretében a turizmussal, a gazdasággal is kapcsolódási pontokat építenének ki, hiszen Pataki András szerint akkor tudják élettel megtölteni a térséget, ha minél szélesebb körben végzik tevékenységüket.

A mintaprogramot Andrásfaly Bertalan néprajzkutató, korábbi művelődési és közoktatási miniszter után Andrásfalvy-mintaprogramnak nevezték el, ezzel is tisztelegve a szakember munkássága előtt.

Pataki András elmondta, hogy a programnak jelenleg még nincs pénzügyi támogatása, de bíznak abban, hogy a kormányzat különféle forrásokból segítséget nyújt a helyiek céljainak elérésében.

Közölte, hogy jövőre tíznapos lesz a Bőköz Fesztivál, amely június 11. és 20. között és középpontjában a helyi értékek állnak majd.

Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos, a fesztivál védnöke reményét fejezte ki, hogy a mintaprogram segítségével az ország más részein is rendszeres kulturális programok indulnak el a közösségek megerősítése, a területek felzárkóztatása.

Felidézte, hogy a hat évvel ezelőtt elindult kulturális alapellátási program szintet lép, hiszen éppen a szegényebb, leszakadó térségekben élőket segíti hozzá a kulturális programokhoz.

Emlékeztetett arra, hogy korábban a kulturális közfoglalkoztatási rendszer sikeres volt, hiszen az abban résztvevők negyede kevesebb mint egy év alatt a piacra lépett. Közölte: a Belügyminisztérium támogatásával 2020 novemberétől minden település – vagy akár több település együttesen – támogatást kaphat egy-egy érettségizett munkavállaló kulturális szakemberré képzéséhez is.

Várszegi Tibor, a mintaprogram keretében most induló befogadószínházi projekt, a MaloM művészeti vezetője arról szólt, hogy egész évben lesznek színházművészeti események az érintett falvakban. Szeptember végén például Kémesen bábszínházi előadást tartanak, október elején pedig Szaporcára érkezik a pécsi MárkusZínház, de a további hónapokban is lesznek programok.

Szolykóné Pfeifer Gabriella, Kémes polgármestere szerint a fesztivál és az induló mintaprogram reményt és erőt jelent a falu lakosságának a fennmaradáshoz.

Pál Csaba, Szaporca polgármestere úgy tapasztalta, hogy a helyiek bíznak benne: a fesztivál és a mintaprogram segítségével megerősödik a közösség, a helyiek kreativitása, sikeréhsége.

Bokor Géza, Tésenfa polgármester kiemelte, hogy a Bőköz Fesztivál arra is alkalmas lehet, hogy a helyi gazdátlan ingatlanok újra tulajdonosokra leljenek.

Németh Tamás, Drávacsehi polgármestere szerint az Andrásfaly-mintaprogram azért lehet igazán sikeres, mert főként a helyi értékeken alapul, azokat pedig a Bőköz Fesztiválon évről évre megmutathatják a nagyvilágnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!